tisdag, januari 12, 2010

(S)verige och yttrandefriheten

Läser hos Ingrid om SVT's programserie "Molinska skrönor". Lars Molin var helt suverän. Jag älskar hans mästerliga små historier. Utan undantag är alla hans TV-filmer knivskarpt berättade och tankeväckande om hur vi människor är och fungerar.

Molinska skrönor är ett antal filmer i Lars Molins anda. Jag missade nästan hela gårdagens film, TV-feber, men hann se slutet. Det handlar om några entusiaster på 50-talet som gör egen TV och sänder ut i bygden.

Men se det fick man inte.

Polisen kom och beslagtog utrustningen och förklarade att lagen förbjuder andra än staten att sända etermedia. Sedermera en (lite osmaklig) självklarhet för många svenskar, men egentligen en stor yttrandefrihetslig inskränkning.

Tankarna går också till Radio Nord och kanske ännu mer till Radio Syd, vars förgrundsgestalt Britt Wadner dömdes till fängelsestraff (!) för att hon talat till människor i radio på ett sätt som inte kontrollerades av staten.

Det lilla jag hann se verkade väldigt bra och tankvärt. Tur att det hela finns på SVT Play, så man kan kolla på hela när man har tid... (finns säkert också på Pirate Bay)

Det har verkligen hänt en del sedan Maj Britt Teorin i egenskap av Socialdemokratisk politiker ville förbjuda parabolaantenner så att människor inte själva kunde välja vilken information det fick sig till livs.

Detta lär hon ha sagt på Socialdemokraternas partikongress 1987:

"Vårt parti får inte längre huka sig i den kommersiella högervinden, utan måste gå till en ideologisk motoffensiv mot yttrandefrihetens exploatörer..."

Sug på den.

Etiketter: , ,