fredag, maj 22, 2009

Utan heder i Tyrolen - rena lögner i (S)-kampanj

Socialdemokraterna återtar mark i den senaste opinionsmätningen. Och det vore väl konstigt annars. Inget annat har parti har något som påminner om de krafter man har till sitt förfogande när man mobiliserar hela fackföreningsrörelsen. De som föredrar "fackligt arbete" framför sitt vanliga jobb, ställer upp som lydiga drönare och marscherar i den takt som Rörelsen har bestämt.

Detta tar sig ett och annat märkligt uttryck. Tydligen tänker Byggettan åka till Vaxholm den 28:e maj för att föra någon slags perverterad kampanj för "den svenska modellen" och försöka återta bilden av sig själva, som befläckats svårt av de äckliga tilltag man gjorde sig skyldig till i samband med att de skrev "Go Home" till Lettiska byggnadsarbetare (som helt lagligt och med kollektivavtal i sitt hemland hade vunnit upphandlingen om skolbygget).

För den som ändå tycker att de där Socialdemokraterna inte bara består av rasistiska fackpampar, finns en mängd fler skäl att låta bli att rösta på dem. Ett av de viktigaste är kanske deras oblyga bedräglighet i sin kommunikation.

Hos Johan Ingerö läser jag om det lägsta av det lägsta när det gäller "politisk kommunikation". Citattecknen sätter jag dit, eftersom det inte handlar om politik och att det mer är propaganda eller demagogi än kommunikation:

I en annons så ställs (en kraftigt retuscherad) Marita Ulvskog mot en fransk moderat. Av annonsen ska man tro att Socialisterna vill avskaffa CAP och att Moderaterna vill ha det kvar.

Detta stämmer inte! Det är inte sant. Tyvärr är Socialdemokraterna så kalla att de helt enkelt räknar med att deras kärnväljare ska sakna kunskap om detta.

En annons med Gunnar Hökmark och en fransk socialist skulle uttrycka samma sak. Fast med större trovärdighet. Hökmark är sedan länge en tapper kämpe för frihandeln, medan Marita Ulvskog som gammal Maoist knappast är någon större anhängare av handel, vare sig inom unionen eller mot omvärlden.

Man tycker att journalistiken borde kunna lägga lite energi på att syna dylika bluffar, men det är väl för mycket begärt...

-------------------

Kolla också in den enligt mig mest intressanta kandidaten: Abir Al-Sahlani! 3:e plats på Centerpartiets lista och i högsta grad kryssbar...

Etiketter: , ,

8 Comments:

Blogger Rasmus said...

Det här tycker jag var på lite väl låg nivå.

10:56 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Tycker du att s-kampanjen är sanningsenlig, eller kan du tillstå att den är vilseledande?

11:45 fm  
Blogger Rasmus said...

Tänkte mest på de första två styckena.

Hela fackföreningsrörelsen är verkligen inte socialdemokraternas lydiga drönare. Och vad menar du med att en del föredrar "fackligt arbete" framför sitt vanliga arbete? Jag tycker att det är jävligt imponerande att en del tar sig tid att, utöver sitt vanliga arbete, föra sina kollegors talan på arbetsplatsen. Det är inte någon tacksam uppgift direkt.

Det som hände i Vaxholm var inget äckligt tilltag. Det var en fullt rationell reaktion från en grupp som såg sina ekonomiska intressen hotade. Alla människor reagerar när deras trygghet hotas, det är väl inte så konstigt?

5:35 em  
Blogger Emil said...

Rasmus,

Det är en försvinnande liten del av fackens tid och resurser som ägnas åt att "utöver sitt vanliga arbete föra sina kollegers talan på arbetsplatsen".

Att åka till Vaxholm och demonstrera för den "svenska modellen" är ju ett typexempel på ett politiskt ingripande och inte på att föra talan på arbetsplatsen. (nu har ju i och för sig föreningar all rätt att ägna sig åt politik men då skall man åtminstone ha ärligheten att erkänna att det är det man gör).

Det som hände i Vaxholm var äckligt och rasistiskt, inget annat.

9:36 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Rasmus: Du sätter fingret på det: De var där för att försvara sina ekonomiska intressen. Det var därför byggfacket prisade ur sig ur kollektivavtalsförhandlingarna.

För att försvara detta ekonomiska intresse använder man den fackliga övermakt som lagen sjukt nog tillåter. Lagen om offentlig upphandling hade följts till punkt och pricka, men när regelverket inte passar "arbetarrörelsen" tar man till maktspråk. Ganska äckligt, tycker jag.

De uttryck som sedan de fackliga aktionerna tog sig hade rent rasistiska inslag. Äckligt, om du frågar mig. "Go Home"... Finns det något försvar emot det?

Och i sakfrågan i det aktuella inlägget: Tycker du att s-kampanjen är vilseledande, eller tycker du inte det?

2:36 em  
Blogger Johan, PL&C said...

När det gäller "fackligt arbete" är en vanlig kollektivavtalsskrivning att 1/50 ägnar sina arbetsdagar åt just "fackligt arbete".

Man gör alltså ingenting av det som arbetsgivaren betalar dig för att göra, utan istället saker för facket. (Vilket inte helt sällan innebär att motarbeta företaget som betalar din lön.)

Detta är ett valår oftast att agera valarbetare för det socialdemokratiska arbetarepartiet.

2:40 em  
Blogger Rasmus said...

Hallå igen!

Emil: Jag tror inte att du är tillräckligt insatt i fackförbundens resursanvändning för att, med någon större trovärdighet, uttala dig i frågan.

Det som hände i Vaxholm var inget konstigt eller äckligt. Det sker varje dag. Individer,
organisationer, företag och nationer försvarar sina intressen.

5:21 em  
Blogger Rasmus said...

Johan: Fackligt arbete handlar väl, åtminstone på lokalnivå, till 99 % om arbetsmiljö och diskussioner kring olika problem som finns på arbetsplatsen. Så mycket ideologiskt arbete ägnar man sig knappast åt. Men det varierar väl antar jag, jag har ju mest arbetat på utpräglade tjänstemannaarbetsplatser.

Det är väl bra att facket tar tag i personalrelaterade problem innan de växer och blir ännu dyrare att hantera för arbetsgivaren i slutändan?

Varje dag försvarar människor sina intressen i en mängd situationer. I Vaxholm, i domstol och i riksdagen. Högerns ständiga kritik mot fackföreningsrörelsen handlar nog i grund och botten om samma sak, för dem är motverkandet av fackförbund att försvara sina egna intressen. Det handlar ju egentligen om en kamp om fördelningen av det värde som en arbetstagare skapar på sin arbetsplats.

5:37 em  

Skicka en kommentar

<< Home