söndag, mars 02, 2008

Om liberala hjältar och den dynamiska ekonomin

Johan Ingerö har ett nytt bloggtema om frihetliga förebilder bland sagornas hjältar. Hittills har Snusmumriken, Ronja och Pippi avhandlats.

Själv kommer jag att tänka på mina favoritbarnböcker. Richard Scarry's. Ett par av hans böcker finns med på bokrean nu. "Tokigt och roligt hela dagen" är verkligen hur kul som helst, faktiskt inte bara för den som får den läst för sig, utan även den som läser.
Den andra som finns på rean nu är "Vad gör folk hela dagarna?" och den är faktiskt riktigt intressant ur ett marknadsliberalt perspektiv. Den lyckas på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara hur ekonomin fungerar. Hur människor skaffar sig mat och kläder genom jobb och företagande och hur överskottet investeras i nytt realkapital (och en gnutta lyx till den som gör det bra) och hur viktigt utbytet mellan olika männikor som producerar olika saker är.

Ibland när man hör vänstermänniskor beskriva världens orättvisor verkar det som att de tror att pengarna liksom försvinner när någon har tjänat dem. Det är ju precis tvärtom. Det är där de börjar.

Jag har försökt beskriva det många gånger, men aldrig lyckats så bra som Richard Scarry.

Köp dem. Läs dem. :-)

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Markus "LAKE" Berglund said...

Klockrent exempel! Richard Scarry är riktigt bra pedagog och hans böcker har mycket humor.

7:57 fm  
Blogger Knapsu said...

Läs Bamse istället och se hur han vänder upp och ner på Krösus Sork för att få honom att stänga sin miljöförstörande fabrik.

9:33 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Eller varför inte båda? :-)

10:06 em  

Skicka en kommentar

<< Home