måndag, oktober 05, 2009

Systemet före människan?

Igår kunde man i papperssvenskan läsa om en svensk vinodlare (hittar ej reportaget på nätet). På några hektar arrenderad skånsk odlingsmark förverkligas en dröm. Vinet görs i väldigt liten skala och kostar en bra slant, men det tar tid att bygga upp nya verksamheter. För att inte tala om helt nya näringar...

Överallt i världen där det tillverkas vin förekommer vinturism. Man vill se hur vinet odlas, titta och känna på jorden, sniffa på barriquerna, prata med vinmakaren, provsmaka och köpa med sig några flaskor. Så får inte ske i Sverige.

Den skånska vinodlaren i reportaget fick på nåder ett tillfälligt serveringstillstånd för att kunna låta besökare provsmaka vinet. Flaskorna var han tvungen att beställa från systembolagets specialsortiment!

Om de som provsmakade tyckte att vinet var bra och ville köpa ett par flaskor, gick det naturligtvis inte att göra på plats. Man fick helt enkelt ta sig till ett systembolag och göra en specialbeställning.

Här finns driftiga innovativa människor som bryter ny mark och skapar nya näringar. Dessutom ofta på platser där de behövs allra bäst.

Hur företagare (och deras kunder) i vårt avlånga land kan behandlas på detta vis är en skandal i sig.

Att detta flippade förhållande drabbar glesbygdsutvecklingen är lika illa.

Bengt Westerberg debatterar idag på SvD Brännpunkt om att en öppning för gårdsförsäljning hotar systemmonopolet.

Vadå, är själva monopolet självändamål?

Det är väl OK att anse att politiken måste sätta gränser för folks ohämmade krökande (även om jag inte delar analysen), men som Fredrick Federley skriver på sin blogg: Hur troligt är det att någon som vill supa sätter sig och åker några mil till en vingård, köper några flaskor ungt kraftigt rödvin för ett par hundra kronor stycket, åker hem och super upp alltsammans? Det finns ju boxvin betydligt enklare och billigare på närmsta systembolag.

---

Det håller på att hända fantastiska saker med svensk livsmedelskultur. Förutom vinodlingen håller ett riktigt ölunder på att växa fram.

Flera mikrobryggerier producerar drycker av superkvalitet. Något att vara lika stolt över som amerikanerna över Napa Valley eller Fransmännen över Bordeaux.

I Mackmyra bränner man whisky och Stockholms skärgårdslandstingsråd Gustav Andersson berättar på sin blogg om det utsökta taffelbrännvinet från möja.

Låt inte gamla dogmer stoppa detta välkomna steg till en sundare dryckeskultur.

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

Blogger Johan said...

En dryckeskultur där man dricker mer kan aldrig vara en sundare dryckeskultur. Alkohol är totalt onödigt och har inget existensberättigande än att "det smakar gott".

Rätt dåligt argument om man tänker på saken.

2:50 em  
Blogger robjoh said...

Håller helt klart med, ja alkohol är skadligt, men det är fan mycket i världen som är farligt.

Jag har ett liv att inte få smaka på en riktigt god öl hos en små producent eller köpa en flaska vin hos ett litet jordbruk visar bara på vilken dålig alkohol kultur har.

När alkohol blir något man endast använder för att bli så full som möjligt istället för smakförhöjning så får man de allvarliga problemen.

Nej fram med en vettig relation till alkohol istället för detta förmynderi.

4:39 em  
Anonymous K2 said...

Johan strax ovanför, tycker du att vi ska förstatliga smågodisförsäljningen också?
Godiset tillför ju inget direkt nödvändigt näringsvärde utan har endast sitt existensberättigande med att "det smakar gott".
Nej, nu får det vara nog, nu är det vi som sätter oss ner och reglerar detta försäljningsotyg. Låt oss säga att man drar en gräns på en godisbutik per 5000 pers, en konfektyrmyndighet och speciell minister i frågan. Då skulle Sverige bli ett bättre land.

För övrigt så kan jag väl passa på att hylla de svenska microbryggerierna, de håller verkligen utmärkt klass. Synd att det ska vara så svårt att få tag på vissa av dem bara, det är ju inte direkt alla som finns systemet...

4:40 em  
Blogger Din vän said...

Jag håller faktiskt med dig. Trots att jag verkligen inte är drogliberal och jag sett många människor fara illa när anhöriga missbrukar alkohol, tror jag inte att systembolaget är lösningen på problemet med alkoholism. Och att åka till gård och provsmaka vin är ju ett exempel på ett bra sätt att använda alkohol, under trevliga former.

1:22 em  

Skicka en kommentar

<< Home