fredag, december 07, 2007

Solsken + koldioxid = Bensin

Detta kan vara en GIGANTISK nyhet!!!

Ett amerikanskt forskningscenter har utvecklat en teknik för att med hjälp av solenergi konvertera koldioxid till flytande användbara bränslen. Bränslen som blir fullt användbara i t ex bilar och flygplan.

Detta kan vara en riktig lösning på hela koldioxidfrågan!

Det är kanske - som partikompisen Per Åsling idag argumenterar på politikerbloggen - inte dåligt att ha en vätgasstrategi ändå, men med flytande bränslen kan vi ju använda hela den infrastruktur för hantering som finns idag.

Ett första steg som man kan börja använda direkt är att sätta konverteringsaggregatet i anslutning till kolkraftverk. Detta blir enormt mycket säkrare och mycket mer ekonomiskt än att pumpa ner koldioxiden i berggrunden som man experimenterar med och anser vara en framtidslösning.

Längre fram räknar man med att aggregaten kan bli så effektiva att det räcker att ta den koldioxid som finns i vanlig luft för att framställa flytande bränsle, men det är inte långt borta. Någon bedömning säger 15 år och även om det skulle vara mer är det ju en faslig skillnad mot de perspektiv man talar om i Kyotoöverenskommelsen.

Det lutar åt att Johan Norberg får rätt när han säger att "vi fixar det", men snöpligt nog för oss marknadsentusiaster var det ett statligt forskningslaboratorium som uppfunnit detta.

Men det tycker jag vi kan bjuda på! :-)

Etiketter: ,

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du utrrycker det så bra att jag kan hålla med hela vägen. Ett litet tillägg bara: I förtjusningen över CO2-lagring har man förtigit den gräsliga katastrofen i Kamerun 1986 då 1700 människor o all deras boskap kvävdes till döds av en CO2-bubbla som vällde upp ur en sjö i lugnt väder. Men det var ju "bara" i Afrika. Nu slipper kanske Vattenfall råka ut för att de blir skulden till sådana hemskheter i t ex Köln.

7:59 fm  
Blogger Nils Dacke said...

Hej!

I Småland är vi på gränsen att uppfinna en revolutionerande
sak som med hjälp av endast solenergi och vatten omvandla koldioxid till syre och vatten. vi kallar uppfinningen fotosyntes ;)

4:58 em  
Blogger Wilhelm Svenselius said...

J-G Hemming... För det första var det inte precis bara CO2 i den där gasbubblan, utan en blandning av giftiga gaser av vulkaniskt ursprung.

För det andra hade händelsen inget med modern CO2-lagring att göra. Det var en naturkatastrof. Och den har knappast förtigits, det finns massor av bra information på nätet.

Se t ex: http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/august/21/newsid_3380000/3380803.stm

5:46 em  
Blogger Robert Cumming said...

En gigantisk nyhet från i april -07 [pressmeddelande från UCSD] i så fall.

6:24 em  
Anonymous Anonym said...

Låter ju finfint, men de kommer att behöva ganska ordentliga anläggningar. Solen ger oss ungefär 1.4kW per kvadratmeter, vilken ger en övre gräns för hur mycket energi man kan få ur solkraft. Bensin å andra sidan innehåller ca 34 MJoule per liter. En liten överslagsberäkning ger att om en av dessa solmojänger fångar en kvadratmeter solljus så kan den som bäst ge 15 centiliter soppa per timme.

För att täcka världens bensinkonsumtion så får vi alltså snickra ihop en fabrik med ca 800 km^2 solfångare (med 100% verkningsgrad). Halva Blekinge ungefär. Det är väl inte omöjligt, men frågan är hur högt bensinpriset måste nå för att det ska bli ekonomiskt försvarbart ...

6:50 em  
Anonymous Anonym said...

Wilhelm Svenselius ... Oventilerad lägger sig CO2 lågt eftersom den är tyngre än luft, visserligen ogiftig men ytterst falsk då den är omöjlig detektera med våra sinnen. Många dödsolyckor i jordbruk när man intet ont anande gått in i ensilage- eller spmsilor för tillsyn. Senast var det ett fartyg i Gbg m fuktig flis en stuvare omkom i lastrummet. CO2-lagring fråga om miljontals ton. Det finns skickliga geologer som kan garantera vätskelagring i bergrum, men gaslagring i borrhål i backen - där säger mitt sunda förnuft stopp. CO2 ska naturligtvis återanvändas! Vill man lagra kan man lagra som metanol - både rymdvinst o reserv.

6:55 fm  
Blogger Magnus Persson said...

Skulle man inte precis lika gärna kunna använda någon koldioxidälskande växt som mekanism? Den alternativa tekniken som Nils ovanför forskar på, vetdu. Inget förhindrar att använda den tekniken vid kolkraftverk redan från imorgon.

Vidare, även om man skapar flytande bränsle av koldioxiden som släpps ut, kommer ju detta bränsle i sin tur rimligtvis också att användas. Resultatet blir rimligtvis visserligen minskade koldioxidutsläpp, men så länge man inte bränner det skapade bränslet i samma kraftverk, så blir minskningen som högst en halvering.

Min sammanfattning: spännande, men jag avvaktar nog tills de har resultat från en riktig testanläggning...

5:12 em  
Anonymous Anonym said...

Halva blekinge? Det är ju perfekt! Det används ju ändå inte till nåt vettigt.. ;)

Det bästa vore väl att lägga anläggningar i nordafrika. Där är det way ljusare än här, vi får positiva handelsrelationer samt i den mån de är oljeproducerande länder idag får de nya alternativa intäktskällor.

Flera av de oljeproducerande länderna har ju nolltillväxt då oljan som för dem i princip är gratis passiviserar dem. Med en modern konkurrensutsatt industri skulle de få tillväxt som utvecklar hela länderna, inte bara en grisrik oljeshejk.

/T.

10:06 fm  

Skicka en kommentar

<< Home