söndag, januari 20, 2008

Frigör marknadskraften för arbetsförmedling

KD är stundtals ett galet parti och man behöver knappast fördjupa det resonemanget. De uttalanden man fäller när det gäller en könsneutral äktenskapslagstiftning påminner i många stycken om Sverigedemokraters argumentation mot invandring.

Bakgrunden till bådas åsikter i de respektiva frågorna är helt enkelt att de inte gillar homosexuella/invandrare och att man nog innerst inne känner att det är ganska fånigt. Därför hittar man på argument som låter klokare. "Ja, men tänk på barnen", "vad är nästa steg? Polygami?", eller "invandrare begår brott", "invandring kostar en massa pengar".

Men till skillnad från Sverigedemokraterna finns det då och då en och annan Kristdemokrat som säger någonting vettigt. T ex i dag. I en artikel i SvD skriver Désirée Pethrus Engström (undra tro om hon är släkt med Chateau på långt håll?) att man bör koppla anslagen för arbetsförmedling till medborgaren, istället för till myndigheten.

Man kan diskutera olika tekniska lösningar, men helt klart är att konkurrens ökar effektiviteten. Vem kan vara emot att den hjälp som en arbetssökande får för att hitta jobb blir bättre?

Det finns även möjligheter att skapa utvecklingsutrymme för hela arbetsförmedlingsprocessen. Om anslagen kopplas till antalet fasta jobb som faktiskt förmedlas skapas en incitamentssystematik som belönar den arbetsförmedling som faktiskt är bättre. För att bli bättre tvingas man att prova nya metoder. Metoder som annars kanske inte skulle kommit till.

Innovationskraften är definitivt större i en liten organisation som för sin överlevnad är tvungen därtill, än in en stor statlig myndighet där processerna sedan länge sitter i väggarna.

Det fina i detta är ju att Sven Erik Österberg, Anders Borg och andra AMS-kramare knappast kan vara emot det. Om det är som de säger, att AMS ändå är bäst på arbetsförmedling, kommer ju de i princip sitta i orubbat bo efter en dylik reform.

Och det är inga problem att avgöra hur mycket ett förmedlat jobb är värt. Anslagen till AMS var senast jag kollade ungefär 80 miljarder per år. Dela upp det på antalet arbetslösa i dagsläget så har vi ett aktuellt pris på arbetsförmedling.

Etiketter: ,