tisdag, november 03, 2009

Avtalsrörelse, ungdomslöner och jobbskatteavdrag

Så börjar det bli dags för den antika sedvänjan avtalsrörelse. Att tro att förhandlarna på ömse sidor om arbetsmarknaden i sin allrådande vishet kan komma fram till vilka löneökningar som 1. Sveriges alla anställda gjort sig förtjänta av och 2. Sveriges alla arbetsgivare har råd att betala blir ju liksom en självuppfyllande profetia.

När verkligheten sedan avviker från kartan får verkligheten (med vidhängande verkliga företag och verkliga anställda) helt enkelt sparken.

Företag är olika och har olika betalningsförmåga. Anställda har olika egenskaper med avseende på kunskaper, färdigheter och arbetsförmåga. Villkorsdiskussionen borde vara en sak mellan den som jobbar och den som anställer. Utan tak eller bottnar.

(För de som vill och tycker att det är praktiskt kan man naturligtvis förhandla i grupp och sluta kollektivavtal.)

Om jag var anställd (jag är företagare sedan många år) skulle jag dessutom ha starka synpunkter på att industriarbetarnas förhandlingar inleder hela konkarrongen och därmed sätter riktningen för övriga branscher.

Just industrin har ju fått ta en hel del stryk i finanskrisen och tål inga signifikanta löneökningar utan att riskera storskalig utslagning med värre arbetslöshet som följd. (IF Metall har ju till och med visat prov på beundransvärd flexibilitet och gått med på arbetstidsförkortningar för att minska arbetsgivarnas lönekostnader.)

Jag tycker att hela den korporativistiska arbetsmarknadsmodellen är helt galen, men nu har vi det här systemet så länge Gamla Socialdemokraterna eller Nya Moderaterna leder regeringarna. Vilka av dem som kommer att göra det efter den 19 september nästa år borde dock kunna påverka avtalsförhandlingarna.

Eftersom en vänsterregering vill höja skatten ganska rejält borde ju en avtalsskrivning vara villkorad så att kraven blir högre om det skulle falla sig så att Mona Sahlin blir statsminister och att kraven är lägre om sjuksköterskor, lärare och poliser får behålla jobbskatteavdraget?

Någon gång när man har tid över borde man stödja LO genom att räkna ut exakt HUR mycket mer deras medlemmar borde kräva vid en rödgrön valseger...

---

Centerpartiet föreslår idag i en rapport något man kallar avstampsjobb. Det ska bli tillåtet att erbjuda ungdomar 2/3-delar av kollektivavtalslönen. Ett antagligen mycket effektivt sätt att öppna upp arbetsmarknaden för ungdomar, som med dagens stelbenta svenska arbetsmarknad hamnar hopplöst utanför.

Läs rapporten här. Även SR, Annie och Per Ankersjö.

Läsvärd Expressenledare om avtalen och jobben.

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Blogger MarLin said...

Jag tycker att undomslöner är det enda rätta, det var en ganska intressant diskusion mellan undomsförbunden V och C i morgonsoffan

8:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home