fredag, maj 07, 2010

Byggnads mot nya höjder

Byggnadsarbetareförbundet, du vet de som vrålar "Go Home" till Lettiska byggjobbare, håller fast vid sin stolta tradition av pr-mässiga självmål.

För ett par dagar sedan kunde man på tv-nyheterna se hur ombyggnationerna på Byggnads huvudkontor haverarat totalt. Byggjobbarna och deras skyddsombud är mycket kritiska mot hur bygget sköts.

Nu uppdagas att man dessutom till samma bygge, alltså "Go Home"-förbundets egna bygge av sitt egna huvudkontor, anlitat - håll i dig nu - byggjobbare från Baltikum utan kollektivavtal.

Nu tycker jag verkligen inte att det är något problem med vare sig baltiska byggjobbare eller att dessa saknar kollektivavtal, men med tanke att Byggnads inte tycker att några andra ska få anlita byggare under sådana förutsättningar blir det hela lite... speciellt.

Inväntar med viss spänning Calle Fridéns kommentar.

---

Läs även Albin Ring-Broman, Magnus Andersson, Hanna Wagenius, DN och en gammal goding från Svenskan.

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger Calle Fridén said...

Men jag som trodde bättre om dig. Har du ens orkat vara liiite källkritisk så hade du upptäckt andra saker.
Det som händer på Hagagatan är ju exakt det som vi tar strid för - det är rent ironiskt att det händer även där. Eller konspiratoriskt.
Faktum är att missförhållandena avslöjades av Byggettans ombudsmän - det är ju så organisationen fungerar. Förbundet Byggnads gör inga stickprov eller arbetsmiljökontroller, det ligger på avdelningarna.
Lagstiftningen tillåter ju inte Byggnads att driva entreprenaden - man säljer bort den till ett bolag. Det bolaget har haft krav på sina underentreprenörer, och en underentreprenör har skitit i de reglerna.
Det kommer ju bli konsekvenser kan jag lova, och grabbarna från Lettland har numer kollektivavtal och är jätteglada. Men det känns ju som ett lågvattenmärke att anklaga Byggnads för det.

3:10 em  
Blogger Johan, PL&C said...

Det ÄR ironiskt. Det är det som gör det intressant. :-)

Tack för fördjupningen och lycka till i den fortsatta debatten.

/Johan

8:43 em  

Skicka en kommentar

<< Home