lördag, oktober 11, 2008

Privatisera arbetsförmedlingen

Regeringens arbetslinje är bra. Lägre skatter på arbete ger lägre trösklar in till arbetsmarknaden. För att få ut önskad ersättning efter skatt kan man acceptera en anställning med lägre bruttolön = lägre kostnader för arbetsgivarna men samma disponibla inkomst för den anställde.

Nu krävs kanske ytterligare åtgärder. Man bör t ex titta på lägre eller slopad tjänstemoms för att underlätta strukturförändringar på den svenska arbetsmarknaden, lägre arbetsgivaravgifter och kanske tidigarelägga nästa steg i jobbskatteavdraget?

Något som kan göras utan att budgeten belastas, men som skulle kunna innebära hela skillnaden är att privatisera arbetsförmedlingen.

AMS hade sist jag kollade en budget på en sissådär 80 miljarder. Den summan (minus en administrationsbudget för arbetsförmedlingsinspektionsmyndigheten) divideras med antalet estimerade arbetslösa om det skulle vara som värst och utgör värdet för varje förmedlat jobb.

Det värdet får den som förmedlar jobb fakturera arbetsförmedlingsinspektionsmyndigheten, som också för ordningens skull ombesörjer en auktorisation för de företag som vill idka arbetsförmedling.

Etiketter: ,

1 Comments:

Anonymous Caroline said...

Moderata Ungdomsförbundet har släppt en bra rapport om det där.

http://www.muf.se/politik/rapporter/Jobb_for_unga_slutrapport.pdf

2:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home