lördag, oktober 11, 2008

LO borde köpa Volvo personvagnar

Det är så festligt med alla sköna vänstermänniskor som med anledning av Volvos antagligen ganska väl övertänkta beslut om att minska kostnaderna, skyller nedgången på kapitalismen och till och med förespråkar konfiskering/nationalisering/socialisering av företaget.

Förutom det uppenbart problematiska att annektera ett amerikanskägt företag och vad det kan tänkas bära med sig för diplomatiska komplikationer, så finns ju praktiska och ekonomiska konsekvenser: Utländska investeringar i Sverige skulle upphöra omedelbums inför ett reellt konfiskationshot och det skulle drabba det svenska näringslivet och anställda däri oerhört hårt. Faktum är att bara att det diskuteras av en eventuell framtida regeringspartner påverkar riskbedömningen och därmed investeringsviljan negativt.

Det är också egendomligt att man i denna stund av nedgång anser kapitalismen förkastlig, men att man samtidigt inte knystar om den förkrossande uppgång samma kapitalism fört med sig under årens lopp.

Inte heller verkar man reflektera över det faktum att vi utan kapitalism inte hade haft något Volvo överhuvudtaget. Istället för att se de ca 100 000 jobb världen över som Assar Gabrielsson och Gustav Larsons fantastiska entreprenörskap genererat ska vi tydligen se en ansvarsfull kostnadsminskning i tider av internationell lågkonjunktur som ett uttryck för kapitalismens förkastlighet?

Men jag är inte den som är den. Här finns en chans att bevisa att vänsterretoriken inte bara är tomma ord och utopiska drömmar. Ford behöver likviditet. LO skulle kunna lägga ett bud på Volvo personvagnar och driva företaget enligt socialistisk modell där arbetarna bestämmer över allt genom omröstning varannan fredag.

Ingen vore gladare än jag om de skulle lyckas.

Läs också Hanna Wagenius.

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Något av det bättre jag läst på länge.

12:04 em  
Blogger Elin Frid said...

Problemet tros förstås vara att vissa anser att privatstartade företag finns till för de anställda. Ett företag är inte en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, utan en privatpersons investeringar.

Steget till planekonomi är inte långt.

8:32 em  

Skicka en kommentar

<< Home