torsdag, oktober 09, 2008

Rasistsvinen i byggnads

Man blir så förbannad. Byggnadsarbetareförbundet under Hans Tilly ger ut en bok om "jobbtrafficking" som hämtar formuleringar DIREKT från Sverigedemokraternas partiprogram.

Boken saknar tillstymelse till vetenskapligt förankrade fakta om i vilken grad oegentligheter förekommer. Man häver ur sig tendentiösa påstååenden utan grund och syftet är tydligt misstänkliggöra utländsk arbetskraft.

Detta är helt oförsvarligt och jag hoppas verkligen att andra delar av LO tar avstånd från skiten.

Etiketter: , , , , , ,

11 Comments:

Anonymous Matz said...

I en debattartikel i Aftonbladet den 9 oktober försöker ordföranden i Centerns ungdomsförbund Magnus Andersson att koppla ihop Byggnads med Sverigedemokraterna. Åter igen visar det sig att Centerpartiet har förvandlats från ett folkrörelseparti till ett nyliberalt parti för Stureplanshögern. Sorgligt.

Den som vet någonting om Byggnads och arbetarrörelsens historia vet då också att vi alltid har arbetat med internationell solidaritet. Precis som framgår av citatet ur vår bok om Jobbtrafficking, som Magnus Andersson ondgör sig över, är vi övertygade om att alla människor har rätt till drägliga arbetsvillkor villkor i sitt hemland. Det är detta som är internationell solidaritet.

Den som orkar ta reda på fakta vet också att många människor kommer till Sverige och blir grovt utnyttjade på den svenska arbetsmarknaden. Man får inga eller väldigt låga löner, får sova på cementgolv, tvingas sanera asbest utan skyddsutrustning, blir hotade.

Det senaste året har problemen med jobbtrafficking uppmärksammats flera gånger i massmedia. Bland annat i stora reportage i Aftonbladet, TV4 och Sveriges radio. Det är alltså ett allvarligt, uppmärksammat reelt problem. Att förringa denna exploatering av utländsk arbetskraft är en skymf mot dessa utnyttjade människor. När centerpartiets ungdomsförbunds ordförande försöker att förminska detta problem begår han just en sådan skymf mot våra utländska kollegor.

Magnus Andersson väljer att sprida dynga och koppla ihop oss med Sverigedemokraterna. Varför kan man undra. Jo därför att Centerpartiet i sin iver att vara det mest nyliberala partiet vill misstänkliggöra Byggnads. Det viktigaste för Magnus Andersson och centern är att den fria marknaden ska råda och då gör det inget att människor blir utnyttjade.

Det är tråkigt att ledande företrädare i centerpartiet inte ser den verklighet som finns i Sverige idag. När Stureplanscentern står och dricker färgglada drinkar i innebarerna på Stureplan bryr de sig väldigt lite om hur polackerna har det som får sova på kalla betonggolv i hotellbygget bredvid.

Matz Larsson, kommunikationschef Byggnads

4:33 em  
Anonymous Anonym said...

"Orka ta reda på fakta"??? Hur fan VÅGAR du? Ert makabra bokverk saknar HEEEEEEELT faktagrund. Ni uppmärksammar ett problem, visserligen allvarligt för ett antal individer. Men detta sker utan att vare sig kvantifiera eller belägga problemets magnitud och relevans. Ändå "vet" ni vilka åtgärder som är nödvändiga och lämpliga för att hitta en slutgiltig lösning på problemet: Ökad facklig makt och protektionism.

Er mission är vidrig och det syns lång väg. Tror du att någon ENDA människa tror att ni bedriver era smutsiga kampanjer som ett uttryck för "internationell solidaritet"?

Dra åt helvete nazzematz! Och ta din äckliga protektionism/rasism med dig.

7:09 em  
Anonymous nicklas eriksson said...

Ojdå, nu sved det till i den nyliberala blöjan minsann.

Gött Matz! Om några av de här pissliberalerna skulle sätta sin fot i vissa byggbyschor som våra polska kamrater tvingas leva i skulle de spy upp sin ristretto lungo per omgående.

Är det några som är rasistsvin är det såna som den modige anonyme liberalen ovan. Ni skiter i om folk blir utnyttjade så länge ni får badrumsgolven i era jävla vindsvåningar billigt bilade och bryr er inte ett dugg om hur arbetaren som utför arbetet mår eller hans villkor.

Dra åt helvete med dig själv.

9:20 em  
Blogger perankersjo said...

Matz Larsson.

Hur kan du kalla dig kommunikationschef och uttrycka dig på det där infantila viset? Vad har nyliberalism med Magnus kritik av Byggnads propagandaskrift att göra? Vad har färgglada drinkar med någonting att göra? Du borde skämmas.

Sedan borde du be om ursäkt för det vidriga namnet jobbtrafficking. Hur kan du jämföra byggnadsarbetare som kommer hit av egen vilja för att tjäna pengar med tonåriga flickor som kidnappas, hålls fångna och tvingas till sex?

Det är fullständigt vidrigt. Du och resten av ledningen för Byggnads har uppenbarligen helt och hållet tappat omdömet.

11:34 em  
Blogger gardebring said...

Återigen tittar den öppna rasismen i byggnads fram. Protektionism, stängda gränser och makt, makt och makt är vad det handlar om. Inte arbetarens makt utan fackpamparnas makt.
Lär er en sak byggnads. Problemet är inte att folk kommer hit och jobbar. Problemet är att folk utnyttjas. Det är där ni skall sätta in era insatser och det är där ni skall göra nytta. Att infantilt stå och skrika "go home" som en pöbel är inte solidaritet. Det är protektionism och rasism.

1:25 fm  
Anonymous Tobias said...

Den dagen som Byggnads använder vår retorik, den dagen blir jag byggnadsarbetare... det vill säga aldrig. Detta är bara mycket osmaklig, snaskig och billig guilt by association från er nyliberaler. Jag kan ha respekt för både Byggnads gamla nationella solidaritet, och centerpartiets gamla politik samt delar av dess nya politik om ökad företagsamhet, men detta är bara ett stort bottennapp. Sluta använda sd, och dessutom felaktigt, som ett slagträ i debatten!

3:15 fm  
Blogger Johan, PL&C said...

Hej Matz och tack för din kommentar.

Istället för att ta chansen att bemöta kritiken om er boks avsaknad av seriös analys, så väljer du istället att häva ur dig en massa ovett mot centerpartiet och Magnus Andersson.

Märkligt val av en kommunikationschef.

Grundkritiken (om du inte har förstått det) är att ni använder samma typ av retorik som sverigedemokraterna och ungefär av samma skäl: Att söka stöd för en politik som syftar till att hålla utlänningar borta från Sverige.

Jag tycker att det är en äcklig hållning och moraliskt kan den bara förklaras på samma sätt som sd's hållning förklaras: Rasism.

Dessutom är det en hållning som missgynnar ekonomin. Protektionism gör byggande i Sverige onödligt dyrt.

Du säger att "du är övertygad om att alla människor har rätt till drägliga arbetsvillkor villkor i sitt hemland".

Det är ytterst tveksamt om någon enda människa kan förstå hur ert agerande - att söka hålla utländsk arbetskraft borta från den svenska marknaden - skulle bidra till bättre villkor i någons hemland.

--------------
Nicklas:
Vafan, kom igen! Du är ju en tänkande människa... Du måste ju se tvivelaktigheten i byggnads retorik?

(Eller man göra sig så blind, när avsändaren till det hela är en rörelse som du tycker om?)

9:18 fm  
Anonymous Rasmus said...

Herregud. Hur kan man bli så skruvad att man tror att det är bra att utländska arbetare tvingas jobba i Sverige under slavliknande förhållanden? Var ligger friheten/liberalismen i detta?

12:57 em  
Blogger gardebring said...

Rasmus:
Problemet är att facket inte riktar in sig på de "slavliknande förhållandena" utan på att folk kommer hit och jobbar. Det är som om facket skulle tycka att svenska arbetare på ett bygge skulle stanna hemma (utan lön) om förhållandena på arbetsplatsen var dåliga.

1:07 em  
Anonymous Rasmus said...

"Det är som om facket skulle tycka att svenska arbetare på ett bygge skulle stanna hemma (utan lön) om förhållandena på arbetsplatsen var dåliga."

Det tycker man. Fast inte utan lön då förstås.

11:28 em  
Blogger gardebring said...

Precis Rasmus. Och det är väl det som är poängen? Varför kan inte facket arbeta för bättre arbetsvillkor för gästarbetare, istället för att säga att det är bättre om de åker hem till "sina länder" och "sitt" folk? Varför hanterar facket gästarbetare och "fina svenskar" på olika sätt?

11:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home