söndag, januari 11, 2009

Ingen trygghet i LAS

Alla som följer den här bloggen vet vad jag tycker om LAS.

Det är en orättvis och korkad princip som inte löser några problem, dess berättigande vilar på en mytisk syn på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare och lagen är ett hinder mot den rörlighet som vår moderna arbetsmarknad borde ha.

Om detta skriver näringslivsforskaren Magnus Henreksson i dag på DN Debatt.

Dessutom är principen tydligen inte viktigare än att de flesta fackförbund väljer att förhandla bort LAS i kollektivavtalen.

Lagen om anställningsskydd är bara relevant om man går omkring och tror att arbetsgivare är ondskefulla förtryckarfilurer som i hög hatt och frack säger upp anställda för skojs skull, på vägen mellan Sällskapet och middagen på Operakällarn.

Nu verkar det dock fortfarande i nådens år 2009 politiskt opportunt att odla den myten från socialistiskt håll. Frågan är hur länge det går. Folk är nog smartare än så.

---------------------------

För mer läsning vill jag gärna tipsa om ett gammalt inlägg som ledde till en hel del uppmärksamhet i kommentarsfältet. Det blev faktiskt en läsvärd liten historia i sig...

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Är du anställd någonstans, Johan?

6:53 fm  
Blogger Anders Dahlberg said...

@Livelev
Känner du några som inte vågar byta ifrån ett jobb där de inte trivs för att de då tappar "tryggheten" i LAS?

9:37 fm  
Anonymous Anonym said...

Anders D - Nej. Gör du? Däremot känner jag flera som inte vågar engagera sig fackligt av rädsla för att bli av med jobbet.

3:36 em  
Blogger Johan Ingerö said...

Johan,

Vänsterfolket kan odla vilken bild de vill av arbetsgivarna eftersom ingen säger emot. Alliansregeringen kramar LAS minst lika hårt som s-regeringen gjorde.

Livelev,

Har du haft anställda någon gång?

5:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home