Det finns tonvis med argumentation emot, men jag har inte sett någon övertygande sådan
för varför den utökade FRA-övervakningen kommer att lösa några problem.
Det finns ingenting som tyder på att den förvisso imponerande tekniken - att kunna spåra komplexa semantiska samband ur ett massivt informationsunderlag - faktiskt gör vår tillvaro säkrare.
Vetskapen att tele- och datatrafiken övervakas gör kanske illdådares värv svårare, men långt ifrån omöjligt. Det räcker faktiskt att man vid
ett tillfälle skapar en stor mängd stokastiskt genererade engångskrypton, varav båda parter har varsitt exemplar, så har dessa potentiella terrorister eller andra brottslingar ett kodsystem som inte går att knäcka, ens av den nya fina amerikanska programvaran som FRA nu vill implementera.
Riskerna för missbruk är däremot ohanterbart stora.
Om ett par år kanske någon påminner sig den stora debatt som var kring "FRA-frågan" 2008. Kanske det skapas ett politisk tryck på något slags utvärdering av implementationens resultat.
Antagligen kommer man ju inte ha hittat några allvarliga terrorplaner. Politiskt kommer det att kunna leda till en av två saker: Antingen konstaterar man att övervakningssystemet faktiskt inte var något vidare effektivt system och att man skrotar det i samman med höstbudgeten, eller så är man ändå fast i övertygelsen att systemet liksom
måste fungera och att det är vår användning av det som är för mesig.
Det finns en stor risk att man man då skruvar till analysen så pass att man faktiskt
hittar oroväckande samband ur sådant som egentligen inte är det.
Det har hänt många gånger förr i historien och kommer att hända igen. Läs t ex Jan Guillou's bok
Häxornas försvarare, där han tar upp flera moderna exempel på samma typ av mänskliga beteende som rådde vid häxprocesserna.
När vi ändå är inne på Guillou... I Fiendens Fiende komprometteras Hamilton genom att den sovjetiska spionchefen i Stockholm ställer sig bredvid honom vid fruktståndet på östermalmstorg och ställer några frågor om äpplen, som Hamilton artigt svarar på.
Den äppelkonversationen tolkades av SÄPO som ett
kodat informationsutbyte och på samma sätt riskerar vi att hamna i en sitation där FRA-personalen verkligen vill bevisa systemets existensberättigande, genom att leta extra noggrant efter konversationer som med god vilja kan tolkas som konspirationsplaner.
Med tanke på hur rättssäkerheten åsidosatts i "Kriget mot terrorismen", finns det i högsta grad anledning att misstänka att misstag i systemets hantering kan få digra konsekvenser.
Med en sådan utveckling (som jag verkligen ser som en klar och påtaglig risk), kan vi komma till en situation där helt vanliga äppelintresserade, star warsnördar eller biodlingsentusiaster, som delar sitt intresse över nätet med någon utanför rikets gränser, plötsligt befinner sig på ett flygplansgolv iklädd vuxenblöja och på väg långt ifrån där någon kan höra dig skrika.
Det är, mina vänner, jävligt illa.
Läs bloggen
Lakes Lakonismer om vilka centerpartister som är emot.
Läs även Henrik Sjöholms viktiga och väl grundande
argumentation om varför han är det.
Etiketter: demokrati, integritetsskydd