onsdag, oktober 31, 2007

Nya Socialdemokraterna var det ja

Hehe... Häromdagen skrev jag om de Nya Socialdemokraterna, där man i sitt rådslagsprojekt öppnar för mångfald i välfärdens utförande.

Idag går ledande socialdemokratiska landstingspolitiker ut och KRÄVER en ny (och positiv) hållning till privata sjukhus! Stort. :-)

Etiketter: ,

tisdag, oktober 30, 2007

Ett bostadsmarknadens stålverk -80

Jo, visst finns det alternativ från vänstern. Josefin Brink skriver om vänsterns bostadspolitik, som huvudsakligen går ut på att först dra in en massa pengar från medborgarna, för att sedan dela ut dem till fastighetsägarna, för att dessa ska bygga sådana hus som vänsterpartisterna tycker att folk ska bo i.

Är det inte bättre att köparna och säljarna själva får komma fram till hur de vill bo och hur bostäderna ska byggas? Men det kanske är här den stora skiljelinjen ligger mellan de ideologiska alternativen...

Men Josefin har ju rätt när hon skriver följande:

"'Marknaden' kommer inte att bygga bra och billiga hyreslägenheter som unga människor och låginkomsttagare har råd att bo i. Det har 'marknaden' aldrig gjort. Därför har det under en lång rad av år betraktats som en politisk angelägenhet att ta ansvar för att sådana bostäder byggs."

Det är sant. Marknaden bygger det som folk vill och kan köpa. Men vänstern har en förmåga att se världen extremt statisk. Har man verkligen inte hört talas om flyttkedjor?

Nya byggen är nästan alltid dyrare än gamla hus och om det ska vara lönsamt att bygga nytt, måste man rikta sig mot köpstarka kunder.

Dessa är t ex 40-talistparet som med utflugna vuxna barn säljer radhuset som genom åren ökat mycket i värde.

I det radhuset flyttar en ny barnfamilj in och lämnar sin trea i årsta.

I den trean kanske det unga paret flyttar in som i sin tur lämnar två små billiga lägenheter som passar bra för unga som vill ha sitt första egna boende.

Det är liksom finessen med marknadsekonomi. Frivilliga utbyten som skapar värde för alla inblandade. (läs gärna inlägget på stureplanscenterbloggen om marknadshyror)

Vänsterns förslag är lite extra spännande, eftersom man nu vill kommendera AP-fonderna att använda folks pensionspengar till politiska projekt, snarare än att låta dem bestämma vad som ger de blivande pensionärerna bäst avkastning på sitt kapital.

Vänsterpartiet och Josefin Brink ska dock ha all heder för att man faktiskt diskuterar problemet och verkar vilja ha en lösning (även om jag tycker att lösningen är dålig).

Andra partier verkar mest vilja ha det ungfär som det är nu - fast lite "bättre" - och DET är i alla lägen en ohållbar position.

Etiketter: , ,

Marknadshyror det enda rimliga

Ännu en artikel fastslår att det nyvarande systemet med hyresregleringar inte fungerar.

En övergång till marknadspriser för hyreslägenheter är det enda rimliga och långsiktigt hållbara.

Det kan väl för fan inte vara OK att de som bor i mindre attraktiva områden tvingas sponsra vissa priviligierades lyxboende i innerstaden?

Det enda rättvisa är en avreglering. Det funkar finfint i andra liknande Europeiska städer och i många av dem GÅR det faktiskt att få en hyreslägenhet, även om man inte känner någon som äger fastigheter eller jobbar på LO.

De allra flesta måste väl ändå hålla med om att dagens system inte fungerar.

Jag kan köpa att man som inbiten socialist inte håller med om att marknadsekonomi är en bra lösning för prissättning av bostäder, men presentera ett annat alternativ som löser problemet?

Magnus Andersson skriver om detta också.

Etiketter: ,

Klantarslen frodas i offentlig verksamhet

Detta är varför så mycket som möjligt ska drivas i privat regi.

Landstinget hade ingen aning, men ansvariga (eller vad man nu kan kalla det) kände i hela sina kroppar att de måste ha ett avancerat IT-system för vårddokumentation.

Väl så. Man kan se varför det vore bra, men det går ju inte om man är världen sämsta beställare! Klanterier i miljardklassen borde vara MINST anledning för avsked, men det finns en väldigt förlåtande kultur i offentlig verksamhet.

Åtta gånger så stor kostnad. Åtta gånger!?

Men nu har man i alla fall ett väl fungerande system? Nähe, inte heller det? Men man har väl i alla fall någonting som funkar hyggligt, men som kan utvecklas över tiden för att bli så bra som man vill? Nähe inte det heller. Vad har man då?

Ingen-jävla-ting.

Någon borde sitta inne för detta.

Etiketter:

söndag, oktober 28, 2007

Nya Socialdemokraterna?

I ärlighetens namn ska det nog mycket till för att jag ska rösta på sossarna. LO's oblyga maktanspråk tillåts köra över alla andra värden och det vänder sig lite i magen när man ser de röda fanorna och sjungandet av internationalen i samband med festligheter.

Inte desto mindre måste man erkänna Socialdemokraternas kraft när det gällde att genomföra viktiga reformer. Reformer vars intellektuella ursprung oftast fanns i den liberala rörelsen.

Oavsett om Socialdemokraternas "Rådslag" endast är fråga om marknadsföring, eller om man har ärliga avsikter att lyssna på folk, är det en väl genomförd kampanj.

Nu när Nya Moderaterna utmanar Socialdemokraterna i gren efter gren har turen nu kommit till välfärden. Och det lär bli en match! Sossarna visar prov på mod och ödmjukhet när man i rådslagsmaterialet ställer frågor som leder in på lösningar för välfärden som man normalt förknippar med liberala och borgliga idéer.

• Hur ser en bra balans mellan rättigheter och skyldighet ut? Vad är individens skyldigheter
i försäkringssystem och vad är individens eget ansvar i förhållande till de offentliga
välfärdstjänsterna?

• Är regler och krav utformade så att de ger ”drivkrafter” som gynnar arbete, motverkar
fusk och överutnyttjande? Vad kan vi göra för att stärka samhällssolidariteten och öka
ansvaret för det gemensammas bästa?


Underbart att läsa orden "skyldigheter" och "drivkrafter" i ett Socialdemokratiskt material. :-)

Vidare öppnar man implicit för privata utförare, vilket man tidigare med kraft kämpat emot, med stopplagen som exempel.

• Är det viktigt vem som utför vård/omsorg så länge den är gemensamt finansierad?
Ställer en mångfald av driftsformer nya krav på politiken för att säkra en jämlik välfärd?


Det är ju möjligt att rådslagsdeltagarna kommer fram till att allt ska vara landstingsdrivet och genomsocialiserat, men det säger någonting om en vilja till förnyelse när man ställer dessa frågor rakt ut.

Modigt och fräscht.

Att man sedan kanske åker på pisk av LO och vänsterleden för detta må vara hänt, men ett frö för ett bättre välfärd är i marken och den blomman är inte alltigenom röd.

Att sedan få med de andra vänsterpartierna på det tåget lär väl kräva minst en bottniabana till...

Etiketter: ,

fredag, oktober 26, 2007

Politik vs. Ickepolitik

Opinionen fortsätter att gäcka Moderaterna. Något märkligt kan tyckas. Oppositionen är faktiskt inte särskilt bra, utan ägnar sig snarast åt någon slags icke-politik. Men det lönar sig tydligen.

Nuder/Sahlins DN Debatt för ett par veckor sedan var taktiskt lite ...ähum... annorlunda, kan tyckas. Man väljer att angripa regeringen på den punkt som regeringen faktiskt lyckas på: Jobben! Att man dessutom öppnar med ett rent falsarium gör knappast saken bättre. Men det här med väljarlogik blir man då aldrig riktigt klok på.

Idag kommer det flera mycket viktiga besked inför framtiden och det är som upplagt för strid om arbetsrätten, hyresregleringar och könsneutrala äktenskap. Vilken styrning det har för opinionen har jag ärligt talat ingen aning om, men någonstans tror jag att klara och ärliga ställningstaganden som är grundade i ideologisk övertygelse lönar sig i längden.

En av mina absoluta favoritmoderater när det gäller de flesta av ovanstående frågor är Anna König. Läs hennes krönika på politikerbloggen.

Etiketter:

torsdag, oktober 25, 2007

Lagen om att hålla ungdomar och nyinflyttade utanför arbetsmarknaden

Är det arbetslinjen som gäller eller?

Visst. Att sänka skatten är bra, liksom att strama upp ersättningssystemen. Det ökar incitamenten att gå från att inte jobba till att jobba.

Sysselsättningen kommer säkert att se OK ut så länge vi har högkonjunktur, men när den vänder nedåt igen kommer det att krävas mer av de institutionella systemen för att de som får lämna ett jobb ska få ett nytt.

Vi MÅSTE ha bättre rörlighet på arbetsmarknaden. Vi lever i en kraftigt föränderlig ekonomi där gamla arbetstillfällen kommer att försvinna och lämna plats för nya.

Vi kan inte ha ett regelverk som till största del syftar till att försvara de gamla jobben. Det hindrar framväxten av nya och att färre har de jobb som de vill ha.

LAS har länge varit ett rött skynke för LO och Socialdemokraterna och det kanske man kan förstå. De är liksom lite fast i sin historia.

Moderaterna verkar nu adopterat arbetarrörelsens historia och verklighetsbeskrivning. För nu verkar många av moderaterna tycka likadant.

Lagen om anställningsskydd är en dålig lag. En lag som håller en människa kvar på ett jobb håller också en annan människa utanför samma jobb, även om den som tvingas stå utanför är bättre lämpad och på så vis förtjänar jobbet bättre.

Det verkar, som i fallet med hyresregleringar, handla om en misstro till marknadsekonomi. Det är möjligt att det speglar majoritetsviljan, men man har fan en pedagogisk uppgift också.

Bloggen Bent skriver om detta också och hoppas att gräsrötterna gör uppror mot partiledningen.

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 23, 2007

Aktion för Nylanders frihet

Historien med den gripne Unibet-VD:n, Petter Nylander, säger så sorgligt mycket om Europa. Att skydda gamla monopol är verkligen ett uttryck för hur bakåtsträvande vi är i vår del av världen.

Det mesta verkar handla om hur vi ska rädda det som funnits och ingenting verkar handla om hur vi ska skapa något nytt inför framtiden.

Frankrike skyddar sina monopol med en lag från 1836. Sverige är inte bättre, även om lagen är nyare.

Läs mer om hela soppan hos Christofer Fjellner, som också agerar i ärendet.

Etiketter:

Religiösa extremister till attack mot kärleken

Några homofobiska tomtar vänder sig till det gammaltestamentliga smörgåsbordet och mumsar i sig av de stycken som rekommenderar stenkastning mot och/eller uppeldning av människor som älskar varandra och är av samma kön.

Charmtrollet Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, jämställer samkönade äktenskap med incest och polygami i ett försvar för den uppmärksammade annonskampanjen som utan tvivel lanseras för att försöka hindra moderaterna att fatta beslut om detta på den kommande stämman.

Visst ska man visa tolerans mot människor även om de har märkliga och osmakliga åsikter, men måttet är rågat nu. Dessa självförhärligande och skenheliga svinpälsar måste släpas fram i ljuset och få sina "argument" prövade.

Dags att ta debatten.

Etiketter: ,

söndag, oktober 21, 2007

Bland pappskallar och sexualneurotiker

Mot bakgrund av Sverigedemokraternas kampanj mot svensk invandringspolitik skriver Bloggen Blogge Bloggelito väääldigt bra om hur korkad och inkonsekvent den "kristnazistiska" s.k. politiken är.

Hatten av!

Etiketter:

För tågtrafiken finns ingen marknad

I morgon behöver jag åka till Vimmerby för att träffa en kund och presentera ett jobb vi gjort för dem och som nu är klart. Man vill ju gärna vara lite miljövänlig och åka tåg, men det visade sig inte vara ett rimligt alternativ.

För det första är det dyrt! En andraklassbiljett går loss på 1008:-, vilket naturligvis är alldeles uppåt väggarna! Hur i all fridens dar kan det kosta så mycket? Jämfört med att åka egen bil finns det verkligen inte ekonomi i att välja tåget. Denna gång åker jag själv, men tänk om vi var ett par-tre som skulle åka? Tre tusen pix... Undrar tro vad det skulle kosta att åka taxi?

För det andra är det helt sjukt omständligt. Det hade funnits biljetter med ett byte, men nu var det enda kvarvarande alternativet (och jag har kollat dagligen i flera dagar om det skulle ske någon förändring på den punkten) var nu en resa med 2 byten! För att vara i Vimmerby innan kl 12 skulle jag behöva kliva på ett tåg på Stockholms central som går 06.20!

Jag kommer att ladda termosen, bre ett par mackor och åka bil.

SJ är ett havererat "företag". Sälj skiten om någon vill köpa det. Lägg ner det annars.

Släpp marknaden fri.

Etiketter: ,

fredag, oktober 19, 2007

Kamp mot idiotiska och orättvisa hyresregleringar

Lukas Forslund (c) lär tydligen kickat rumpa ordentligt i budgetdebatten och det handlade om hyresregleringarna som verkligen inte är bra för någon (förutom de som redan sitter på feta lägenheter i stockholms innerstad och låter oss i ytterområdena betala för det).

Per Ankersjö kommenterar det beklagliga i att vänsterpartierna försvarar dagens bruksvärdessystem med bostadsbrist, svarthandel, orättvisor och korruption.

Läs mer på Bloggen Bent och i Dagens Nyheter.

Etiketter: ,

torsdag, oktober 18, 2007

C-skattesänkningar i fokus i budgetdebatt

Det pågår budgetdebatt, modell marathon, i Stockholms stadshus. Till de snyggare inläggen får man nog räkna ett från Centerpartiets starke man i Stockholm, Per Ankersjö:

Partier och partiföreträdare som vill ha höga skatter och som tycker att de spenderar stockholmarnas pengar bättre än stockholmarna själva brukar raljera och hävda att skattesänkningar bara räcker till en pizza eller så. Mellan Centerpartiets och skattehöjarnas budgetar skiljer ca 1 miljard i skattekronor. För den summan kan man köpa 18.181.818 lunchpizzor på Erstahörnan, min kvarterspizzeria på Söder. Och då får man välja mellan 20 olika sorter.

:-)

DN skriver om budgetdebatten och om Per Ankersjös intressanta roll.

Etiketter: ,

onsdag, oktober 17, 2007

Byggnads går till anfall

Det har blossat upp ett litet krig mellan byggnadsarbetareförbundet å ena sidan och CUF, Centerpartiet och (tydligen och antagligen ofrivilligt) Svenskt näringsliv genom Magnus Andersson som i en artikel på Europaportalen för ett par veckor sedan ställde några intressanta och viktiga frågor om hur facket egentligen vill hantera frågor som rör den inre marknaden.

Byggnads ordförande, Johan Lindholm, svarar idag på Europaportalen.

Själva vitsen med en inre marknad är ju att man ska få använda sina komparativa fördelar för att konkurrera på lika villkor och detta retar nu tydligen facken, eftersom det upplevs som ett hot mot deras maktposition. Det är inte själva fackligheten som är viktig, efter t ex Laval un partneri hade kollektivavtal med sitt eget lands fackförbund.

Det är den egna makten som försvaras framförallt och det kan väl på nåt sätt ändå vara OK.

Att vräka ur sig en massa floskler och anklagelser i ohämmat självförhärligande och påstådd omsorg för entreprenörer och krafter från andra länder är däremot inte OK.

Magnus svarar hursomhelst idag på sin blogg och har fortfarande alla argument på sin sida.

Etiketter: , ,

lördag, oktober 13, 2007

Mer skrammel från miljöpartiet

Miljöpartiet har ett nyväckt självförtroende. Strategerna ser tydligen slagläge för en tvåpartiregering eftersom Socialdemokraterna går så himla bra i opinionen just nu.

Nu bränner man av salva efter salva åt höger och vänster och idag försöker man koppla grepp om miljöpolitiken. Men med vilken trovärdighet?

Man kräver av regeringen mångmiljardsatsningar på tågtrafiken. Varför i all fridens dar gjorde man inte det av den regering man stödde de senaste 8 åren!!!???

Tvärtom lät man tågtrafiken förfalla. Ordnarie underhåll valdes bort till förmån för meningslösa symbolprojekt! Antagligen är det inte lika sexigt att se till att den vardagliga järnvägstrafiken fungerar som att klippa band och stå och moralisera på presskonferenser.

Fy fan, vilket hyckleri.

SVT Agenda avhandlade detta för ett par veckor sedan och jag skrev om det då.

Miljöbalken är ett av de värsta uttrycken för miljöpartisternas idioti/maktlystnad. Till varje pris baxade man igenom en förbannat dålig lag som i själva verket försämrar för miljön bland annat i och med att den hindrar omställning till miljövänligare produktion i industrin.

Socialdemokraterna är alls inte oskyldiga som gick med på eländet, men vad skulle de göra mot mp's ultimativa krav? Det var miljöbalk eller regeringskris på bordet.

Häromdagen gick miljöpartisterna ut och ville "lägga ner" flygtrafiken mellan Stockholm och Göteborg. Det visar prov på ett i det närmaste totalitärt synsätt på staten och marknaden. Att ekonomiska styrmedel inte är tillräckligt, utan att man genom regeringsmakten anser sig ha rätt att gripa in och stoppa fungerande utbyten mellan konsument och producent.

Ytterligt bekymmersamt är också återväxten i partiet. Vanligtvis är ungdomsförbunden ideologiskt pådrivande och samtidigt en plantskola för framtida stjärnor inom ett parti. Grön Ungdom oroar dels genom sin positionering hos ytterlighetsvänstern, dels genom att hålla en anmärkningsvärt låg nivå på såväl analys och argumentation.

Det ligger nära till hands att jämföra med vänsterpartiet. Ett parti vars åsikter jag inte heller delar. Men hos vänsterpartiet kan man i alla fall se något slags stringens och en intellektuell hederlighet.

Det saknas helt hos de tomma miljötunnorna.

Etiketter:

Om marknadshyror på stureplanscenterbloggen

Jag skriver på stureplanscenterbloggen om marknadshyror.

Etiketter:

fredag, oktober 12, 2007

Gästinlägg: Tydliga mot Marknadsmat

Efter noggrant övervägande har vi kommit fram till att vi måste göra något åt livsmedelssituationen i Sverige.

Mat är nödvändigt för alla och det är inte rättvist att det ska vara en klassfråga vad man äter. Vi har ju tidigare indikerat att marknadspriser på livsmedel kanske har varit acceptabelt. Därför gör vi nu en tydlig markering.

Vi vill införa kommunala livsmedelsbutiker, där medborgarna kan köpa mat till reglerade priser, som bestäms i förhandlingar årligen mellan de kommunala livsmedelsbutikernas samverkansorganisation, Kommums, och matköparna centralt.

Det får naturligvis finnas privata livsmedelsbutiker kvar, men priserna får inte överstiga de kommunala livsmedelsbutikernas.

Kommunala livsmedelsbutiker är bra, för de styrs inte av ägarnas vinstintresse. Eftersom priserna mot konsument regleras, men inte priset för producent, kanske det ibland blir så att alla livmedel inte finns i butikerna, eller finns i mindre kvantitet än förut. Då upprättar vi ett kösystem. Det är rättvist.

Man kan av sociala skäl kan få förtur till vissa livsmedel. Det är inte plånboken som ska avgöra vad man har på tallriken!

Det är möjligt att det kommer att uppstå viss svarthandel. Att människor kommer att försöka köpa livsmedel direkt från bönder. Sådant måste givetvis hårdbevakas och beivras.

Hemodling är också tveksamt. För det första urholkas bruksvärdesprincipen för prissättningen av maten, för det andra handlar det om hygien och hälsa. Dessutom föreligger även här en risk för att lockelsen till svarthandel med grannar och vänner blir för stor.

Därför har vi också tagit fram ett regelverk med självkontroll för hemodlare med kommunalt odlingstillstånd. Efter prövning av lämplighet kan odling ske, men man får bereda sig på stickprov i hem och trädgårdar från kommunens kontrollanter som säkerställer att tillståndet efterlevs och att inga intäkter förekommer som kan misstänkas komma från svarthandel.

Och, ja just det... Det är samma sak med boende. Där är det också dåligt med marknadspriser.

Etiketter: ,

Jag tänker på den Burmesiska officeren som vägrade mörda munkar...

Alltså, förlåt mig, men det är ju BARA HELT SJUKT att ge Al Gore fredspriset!!!

Visst. Miljöfrågor är viktiga, men förutom att det faktiskt finns en hel del andra hot mot människors fred och säkerhet så är klimatfrågan bara en bland andra miljöfrågor.

Alla de hjältar som kämpar för fred och frihet glöms bort av den norska kommittén.

Klimatfrågan är viktig och vi måste bevaka den noggrant och förbereda oss för dess effekter och ta fram alternativa sätt att göra sådant som vi tror påverkar klimatet.

IPCC's siffror kanske är riktiga även om de rönt en del kritik, men en del av de slutsatser som dras utifrån dem är överdrivna och tendentiösa.

Det verkar inte vara möjligt att föra en sansad debatt kring klimatfrågan på ett vetenskapligt grundat sätt och det gör det extra trist att frågans portalfigur, Al Gore - som tveklöst är en man med en agenda - premieras för sin rena opportunism.

Man kunde lika gärna (eller rättare sagt ogärna) delat ut fredspriset till Michael Moore.

Tragiskt.

torsdag, oktober 11, 2007

OK, krafttag mot våldet någon?

De senaste dagarnas nyheter om våldet toppades slutligen igår med något så vidrigt, grymt och hänsynslöst så att man knappt tror att det är sant.

Möjligen kunde dessa djävlar med rätt åtgärder i tidig ålder blivit någorlunda normala, men allt hopp är nu ute.

Den som begår sådana fruktansvärda våldsbrott har förverkat sin rätt att vistas i frihet.

Justitieministern måste agera och det behövs antagligen åtgärder på alla plan. För så här kan vi fan inte ha det. :-(

tisdag, oktober 09, 2007

Regeringsfrågan vänsterns största hinder

Men jösses... Vilka käftsmällar vänsterpartiet åker på. Tomtarnas konung går till frontalangrepp, förtroendet för partiledaren är i botten och vänsterpartisterna kan inte låta bli att gå i försvar och på så vis förstärka eländet.

Sjölander har naturligtvis rätt i att det är bra att detta kommer nu och inte närmare valet, men som vänsterpartisterna reagerar riskerar konflikten att eskalera och kanske inte alls vara löst i god tid inför nästa val.

Jag tror att regeringsfrågan var oerhört viktig i förra valet. Det som alltid varit de borgerliga partiernas stora nackdel vändes till en fördel i och med att alliansen bildades och folk kunde föreställa sig hur en regering skulle kunna se ut om alliansen vann.

Miljöpartiet klargjorde att man inte tänkte stödja en regering som man inte satt med i. De satte hela sin trovärdighet i pant på det, dessutom. Göran Persson hade dock inga planer på att släppa in andra partier i regeringen, utan sökte ett liknande mandat man haft förut.

Regeringsfrågan kommer att vara superviktigt även nästa gång och om inga världskrig bryter ut mellan allianspartierna kommer det borgerliga regeringsalternativet vara ÄNNU mer trovärdigt med fyra år i ryggen.

Det ställer höga krav på en splittrad vänster. Kanske för höga krav.

Etiketter: ,

måndag, oktober 08, 2007

Framtidstro i Bengtsfors

Aftonbladet har en intressant artikelserie där man följer Bengtsfors utveckling under fyra år.

Något oväntat lyfter den socialdemokratiska tidningen maktskiftena både i riksdagen och kommunen som oerhört positiva saker för orten.

"Förra året var arbetslösheten hög och det var mycket prat om gamla tider. Nu är det annorlunda. Ett utvecklingscenter invigs och inte mycket sägs om hur det var tidigare. Dessutom sjunker arbetslösheten. Någonting har hänt."

En ofrånkomlig slutsats av artikel är att regeringens politik när det gäller jobben verkligen fungerar.

Koolt.

Etiketter: ,

fredag, oktober 05, 2007

Ja! Höjda skatter och tvångsförflyttning av folk

Förutom att Nuder/Sahlins "budget" innehåller ett par lättspårade felaktigheter (se förra posten och Bloggen Bent), omfattar den också signifikanta inslag av det klassiska 70-talsgreppet att hålla på att bestämma över var folk ska bo och sånt. Det var väl lite så man förlorade valet -76?

(Minns ni den gamla sången från ett gammalt barnprogram? Den löd något i stil med följande: "En socialdemokrat får då inte vara lat, han måste flytta på alla stackars människor...")

Menmen... Socialdemokraternas alternativ är åtminstone seriöst, även om det är sämre än det rådande alternativet och om man bortser från att felaktigheter används i verklighetsbeskrivningen.

Annorlunda är det om man ser till deras tänkbara regeringspartners.

Vänsterpartiet har nämligen också presenterat en "budget". Marie Wickberg uttrycker det hela bäst: "en tjock lunta med en skön blandning av planekonomi och ren galenskap." STORA skattehöjningar att vänta och ett utplånande av det privata näringslivet som en "positiv" spin-off-effekt.

Bloggen Bent kommenterar även vänsterpartiets sköna "alternativa" tänkande när det gäller budgeten.

Har inte riktigt kollat in miljöpartiets budget, men får man gissa på finfina saker som typ avvecklad ränta och storsatsningar på el-allergi och lagskydd för fiskars rättigheter?

Etiketter: , ,

Nuder/Sahlin använder fel siffror

Det är en märklig taktiskt blunder att 1. Försöka attackera regeringen där den faktiskt är som bäst - jobben och 2. Råljuga när man gör det och liksom hoppas att ingen ska kolla upp det.

Möjligen är man van vid den vanligtvis ganska slöa och till vänsterrörelser vänligt inställda svenska journalistiken, men numera finns det ju även en signifikant medborgarjournalistik genom bloggandet.

Bloggen Bent har kollat upp siffrorna och det visar sig att Nuder/Sahlins uppgifter om ungdomsarbetslösheten inte alls stämmer. Åtminstonde inte på det sätt det framställs i debattartikeln.

Lite slarvigt, kan tyckas... :-)

Etiketter:

Äntligen gårdsförsäljning

Sverige har mot alla odds begåvats med ett antal skickliga bryggarentreprenörer. Med stor behållning kan man numera dricka ett glas öl, ale eller stout bryggd med känsla och tanke och med en kvatlitet och smak som nästan är ojämförbar med industriprodukterna från t ex Pripps.

Tyvärr har man fram tills nu inte kunnat gjort det på andra ställen än några få speciella krogar främst i storstäderna. Glenfiddich warehouse och Oliver Twist, t ex. Inte ens på tillverkningsställen har man fått köpa en flaska. Detta är nu på väg att ändras.

Äntligen öppnar regeringen nu upp för gårdsförsäljning i en ny utredning. Förhoppningsvis är detta början på en ny, klokare och mer relevant alkoholpolitik.

Etiketter: ,

onsdag, oktober 03, 2007

C gillar både mjölk och champagne

Ogenomtänkt, något fördomsfullt och definitivt inte i sann centeranda. Så kan man beskriva dagens debattinlägg på Expressens sid 4.

En besviken centerpartist och tillika dokusåpadeltagare försöker så split mellan stad och land och visar prov på fördomar och okunskap.

Dessutom finns det faktiskt saker att glädjas åt, även om kommunalpolitiken i Ragunda knappast verkar som något föredöme.

Regeringens politik, där centerpartiet är tongivande i frågan, verkar för att det ska bli lättare och mer lönsamt att driva företag. Något som skapar möjligheter för alla som försöker.

Är det bidrag, allmosor och utlokalisering av statliga verk som är målet för Ragundas näringspolitik finns det anledning till oro för kommuninnevånarna...

Jag är så jäkla trött på den där märkliga och konstruerade motsättningen mellan stad och land!

Jag trivs i storstadspuls och jag älskar att gå i skogen. Man måste faktiskt inte välja. Vissa saker passar vid vissa tillfällen, andra vid andra. Till pannkakor t ex är det suveränt med mjölk. När nåt särskilt ska firas kan det vara smarrigt med ett glas champagne...

Etiketter:

Avsluta samarbetet med Forum Syd...

...och lägg resurserna på någonting som fungerar bättre.

Angående SIDA's och bland andra Forum Syd's biståndshaveri skriver Tobbo om ett annat biståndsprojekt som faktiskt fungerar väldigt bra.

Det är Percy Barnevik som står bakom projektet Hand in Hand och enligt honom är det till 95% likadant som att driva företag att driva biståndsprojekt, och det är han ju som bekant väldigt bra på!

Det vore intressant att veta om ett enda projekt som administrerats genom Forum Syd faktiskt givit något varaktigt resultat?

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 02, 2007

Vad hände med "åt var och en efter behov"?

Christer Mellstrand från stureplanscentern väcker i dagens intervju en debatt till liv om den generella välfärden.

Det är galet att dela ut pengar till folk som verkligen inte behöver, medan - som Johan Ingerö uttrycker det - uteliggare dör på gatan.

Det finns givetvis en anledning till att att ha det generella välfärdssystemet och det är att se till att hålla folk lite beroende av en "politikens välvilja". Bloggen Bent skriver om detta också.

Det är något så sjukt över det faktum att vuxna, starka, friska människor med gedigen utbildning och imponerande jobb inte tror sig kunna klara sig själva utan bidrag.

Christers förslag om att behovspröva barnbidraget är ett viktigt steg i rätt riktning för att komma till bukt med vårt svenska folks kollektiva bidragsberoende.

Etiketter: , ,

De dricksade städtanten

Det behövs väl egentligen inga fler kommentarer till SSU's uppseendeväckande Brysselvistelse, men fattar inte den eller de som gjort det omskrivna (och obegripliga) att de drar hela delegationen i smutsen!?

Om man är med i SSU för att man faktiskt brinner får något annat än bara makt måste man ju ta sitt ansvar och erkänna och avgå, eller åtminstone det senare, när man gör saker som skadar sin rörelse.

Vore ju skönt att någon gång få börja prata politik med dem.

Jäkligt osnyggt som man behandlade städerskan. Kunde man inte bett om att få låna en hink och några trasor själv? Motvilligt skramlade man och fick ihop 50 euro som man dricksade henne för det extra "obehaget". Undra tro hur mycket man brände på krogen kvällen innan?

(Johan Ingerös inlägg är i sig bra, men en av kommentarerna därtill är oslagbar... )

Etiketter:

Stureplanscentern - en drivande kraft

Supertrevliga Christer Mellstrand intervjuas i dagens SvD med anledning av stureplanscenterns ettårsjubileum.

Det kanske viktigaste i artikeln är hur Christer i sin slutkläm verkligen belyser vilken opinionsbildningsroll som stureplanscentern har.

De som förut var väldigt drivande i debatten är nu lite bakbundna av alliansöverenskommelser och krav på samordning mellan partierna. Det krävs alltså att andra tar vid och driver på, så att man inte tappar tempo i den ideologiska debatten. DET är stureplanscenterns främsta roll.

Att det sedan är trevligt att dricka bärs och träffa intressanta talare gör inte saken sämre. :-)

Etiketter:

måndag, oktober 01, 2007

Korruptionshärva i SIDA

Det är rimligt att ifrågasätta delar av det svenska biståndets effektivitet och kvalitet.

Ibland verkar det som att det är viktigare att sätta sprätt på en viss summa pengar, än att faktiskt ha en konkret plan om vad som kan göras för att fattiga länder ska kunna sluta vara fattiga.

Jag vet inte vilken vikt man kan lägga vid Per Krauses bok om "Det svenska biståndsberoendet", men helt klart är att det finns en herrans massa människor som utnyttjar biståndsindustrin för att antingen tjäna pengar eller skaffa sig någon annan typ av tillfredställelse.

SVT Aktuellts avslöjande om riksrevisionsverkets starka kritik mot flera av SIDA's projekt i afrika bidrar ju knappast till en bättre bild.

Det är nog dags för en ordentlig debatt kring biståndet, vad vi egentligen vill åstadkomma med det och hur det ska administreras.

Update: Alla skriver om detta idag, t ex DN.

Etiketter: ,