onsdag, april 30, 2008

7 miljoner av medlemmarnas pengar...

Som daglig tunnelbaneresenär kan man inte undgå att se SEKO's senaste kampanj.

Jag försökte kommentera på webbplatsen kopplad till kampanjen, men det gick inte. Tydligen håller den egna argumentationen tillräckligt väl för att avvikande åsikter ska släppas fram.

SEKO är emot marknadsekonomi. Man är emot konkurrens. En av kampanjaffischerna illustrerar två tåg som försöker trängas på samma spår.

Detta förväntas illustrera det orimliga i konkurrens på järnvägen. (Att de mycket väl kan köra bakom varandra verkar ingen ha tänkt på.)

Man önskar ju att någon de litar på kunde tala om för SEKO att det här med konkurrens faktiskt inte är så dumt. Det är det som gör marknadsekonomin bra. Att flera aktörer tillåts att fritt prova sina lösningar för att erbjuda något som är mer värt än andra aktörers alternativ.

På kundsidan är det solklart. Alla som tvivlar kan kliva in på Midi-stationen i Bryssel och välja mellan tre olika snabbtågsbolag som alla vill köra dig till t ex Paris. snabbt, bekvämt och till ett pris som är minst lika bra som konkurrentens.

Det tror jag att alla förstår.

Vad som faktiskt är, eller åtminstone borde vara, viktigare för SEKO är vad konkurrensen skulle innebära för sina medlemmar!

Vad skulle det innebära för dig som yrkesperson att fler arbetsgivare skulle konkurrera om dig och ditt kunnande?

Flera företag skulle arbeta hårt med att konstruera arbetsplatser som folk trivs på och till villkor som är gynnsammare än konkurrentens.

Det är obegripligt att en organisation som säger sig värna sådana yrkespersoner är emot en mångfald bland arbetsgivare.

Men så länge yrkespersonerna har risiga villkor och inte kan byta till något annat har ju också SEKO störst makt. I den situationen är facket det enda verktyget att få det bättre. Det är väl inte helt orimligt att SEKO's ledning har anledning att vilja hindra en utveckling som försvagar den egna relativa betydelsen.

Medlemmarnas intressen bryr man sig inte lika mycket om.

Etiketter: , ,

måndag, april 28, 2008

Studiemedelsdiskussionen inget bidragsgodis (bara)

Centerpartiets framtid har aktualiserats i och med satsningen framtidsdialogen.se och därmed också vår moderna historia. Jag skrev igår om Johan Ingerö's intressanta överslagsberäkning om vart huvuddelen av centerns väljare flydde och varför.

Berättigat varnar Ingerö för "den mjuka ge-bort-presenterpolitiken" och exemplifierar med Centerpartiets utspel om höjt studiebidrag.

Exemplet ÄR dock inte så alarmerande för mig, även om jag delar den negativa synen på bidragsgodis som politisk idé. Till studiemedelsdiskussionen fanns också en diskussion om slopat fribelopp som jag tycker är bra och jag ser det hela som ett startskott på en större och mer ideologiskt grundad förändring av studiemedelssystemet. CUF vill ju t ex avskaffa CSN överhuvudtaget och låta bankerna ta hand om studielånen. Något de med all rimlighet gör effektivare och proffsigare än CSN.

Hursomhelst är diskussionen kring vårt partis framtid både intressant och viktig och som Johan påpekar: Hos oss sker den (till skillnad från hos t ex sossarna) inför öppna dörrar! :-)

Etiketter:

söndag, april 27, 2008

Med anledning av framtidsdialogen

Den liberala debattören, pr-konsulten, hårdrockssångaren och den allmänt sköna snubben Johan Ingerö uppmärksammar framtidsdialogen och bjuder på en intressant och tankvärd analys om hur Centerpartiet gjorde för att under 20 år göra sig av med 4/5-delar av sina väljare.

(Implicit omfattar sålunda bloggposten även vissa kloka råd inför framtiden.)

Ibland hånler man lite åt IBM för att de genom några märkliga manövrar under 70-talet i praktiken "gav bort" 2/3-delar av sin affär. Man lät Intel göra processorerna vilket gjorde dem till ett lika stort och viktigt företag som IBM själva. Man lät Microsoft inte bara utveckla, men också äga, operativsystemen och även det blev ett fantastiskt företag. (Även om jag rent personligen har synpunkter på varumärket emellanåt.)

Lite på samma sätt som IBM lät - enligt Ingerö's analys - Centerpartiet andra ta över ledartröjan för viktiga ideologiska kulturer.

Nu var jag förvisso ganska liten när det begav sig och kanske var urvalet av vuxna väljare runt omkring mig inte representativt för valmannakåren överlag, men jag upplever att det fanns en vurm kring Fälldins Centerparti som spände brett över många andra höger och vänsteridéer, men att man enades kring en sund skepsis kring den förment Goda Staten som det allenarådande svaret på alla frågor.

Den annorstädes retoriskt geniale Olof Palme mötte glatt upp i debatten och sjöng centralismens lov och visade kanske i och med det prov på en viss tondövhet inför sådana mer oförklarliga känsloklanger. Kulturer som klingar kring kaffeborden, men som inte låter sig förklaras med teoretisk filosofi.

Palme fick sålunda också däng -76.

Varför det egentligen hände ska jag inte försöka mig på att spekulera omkring, men Gösta Bohman kom allt mer att ta över rollen av den politiska ledare som mest av alla värnade den enskilda människans rättigheter gentemot staten. Det gjorde han jäkligt bra och startade i och med det en resa för moderaterna som fört dem till en obestridd lagkaptensroll på den borgerliga planhalvan.

Till skillnad från i näringslivet där marknader kan välsignas med tillväxt, ÄR den politiska "marknaden" ett nollsummespel. De röster någon vinner måste en annan förlora och Ingerö har gjort ett snabbt överslag som ger vid handen att den tillväxt moderaterna gjorde under slutet av Bohmans partiledarskap, den tillväxt kristdemokraterna gjorde när Centern lånade ut en riksdagsstol till Alf Svensson, samt en del till miljöpartiet tagit över en lång period, faktist i runda slängar motsvarar de 4/5-delarna som förlorades fram till 1998.

Det är naturligtvist ett komplext system, men vi i Centerpartiet måste nu säkra en ideologisk stringens. Vi måste vara tydliga om vad vi står för. Ibland känns det kanske läskigt, för att ta tydlig ställning för någonting betyder att man också tar ställning emot någonting och i vårt något vänstervridna medielandskap är det stundtals en skumpig åktur.

Allt talar dock för att det är den långsiktigt mest riktiga strategin.

Framtidsdialogen kan bli det forum i vilket vi enas om vår minsta gemensamma ideologiska nämnare, så låt oss diskutera marknadshyror, invandring, datalagring och utsläppsrätter tills ögonen går i kors!

Läs också Bloggen Bents betraktelse över vår och andras nätnärvaro.

Länkar även till Annie's inlägg om framtidsdialogen igen.

Etiketter:

fredag, april 25, 2008

Ledarbloggen om Framtidsdialogen

Sanna Rayman på SvD uppmärksammar Centerpartiets framtidsdialog. Liksom Fredrick Federley och säkert många andra tycker hon att framtidsdialogens öppenhetsdel borde omfatta en diskussion om FRA-förslaget.

Etiketter: ,

Bloggtips: Miljödebatt

När jag ändå är på blogghumör vill jag tipsa om en ny superbra miljöblogg! Miljödebatt.

Har läst den några dagar nu och den verkar hålla jämn och hög kvalitet.

Idag skriver miljödebatt om Etanolen, Centerpartiets framtidsdialog och SNF som fick lite kritik häromdagen, men beröm idag.

Etiketter:

Annie livebloggar om öppenhet

Just nu sitter Annie Johansson som leder centerpartiets öppenhetsgrupp i framtidsdialogen och livebloggar från öppenhetsseminariet på dagens förtroenderåd!

För alla som eventuellt är intresserade av datalagring, FRA och integritet kan det vara läge att bevaka det och kommentera vid behov.

Såg att Fredrick hade samma tanke.

Etiketter: ,

Bioteknik och bioenergi en framtidsbransch

Vet inte om man gör etanol av Salix och om det skulle vara effektivt, men av olika skäl kommer jag att tänka på Salix när jag läser ett inlägg som Claes Västerteg skrivermiljödelenframtidsdialogen.

Salix en svensk produkt och en potentiell exportsuccé. Agroenergi har tagit fram ett antal varianter för att passa olika klimat och jordmåner och säljer licenser för odling i flera länder.

Som biobränsle är Salix makalöst effektivt. Man talar om ett förhållande på 1:20 på hur mycket man så att säga stoppar in i processen jämfört med vad man får ut.

Man kan använda det i fjärrvärmeanläggningar och i kraftvärmeverk och det finns verkligen inga nackdelar. Stora delar av den svenska odlingsmarken står idag oanvänd, vilket är synd.

Sätter man Salix på dem, så gör man en viktig insats för miljön, samtidigt som att man tjänar en hacka!

Etiketter: ,

"Fri"-beloppet är ett dåligt namn på en stor ofrihet

Att höja studiemedlet är väl kanske rimligt, men det allra viktigaste i det förslag som Centerpartiet idag släpper angående studiemedel är en höjning och på sikt ett avskaffande av det s.k. fribeloppet.

Ett gigantiskt problem är studenternas dåliga kontakt med arbetsmarknaden under studietiden.

Vettigt är att använda en del av sin tid till att tjäna egna pengar och att underhålla sitt nätverk med näringslivet. Då kan det inte finnas en regel som bestraffar de studenter som tar sådana initiativ.

Vet inte riktigt under vilket området detta passar in i den nya centersatsningen "framtidsdialogen", men jobb och företagande måste väl vara närmast...

Etiketter: ,

onsdag, april 23, 2008

Hastighetsbegränsningarna ett trubbigt instrument

Har funderat en hel del på trafiksäkerhet och hastighetsbegränsningar och med den frenesi polisen bekämpar fortkörare.

Visst är det befogat att sätta hastighetsgränser och har man sådana ska man självklart kontrollera att de efterlevs, men ibland saknar gränserna faktiskt helt relevans!

Ett sådant fall är när Kenny Bräck som på tom, dubbelfilig och upplyst motorväg mitt i natten bränner på lite för mycket.

Helt meningslöst att stoppa honom. Helt meningslöst att ta ifrån honom körkortet. Det är ett onödigt straff som inte har någon effekt på olycksstatistisken, men som sannolikt ställer till det väldigt mycket för någon som är beroende av att köra bil i jobbet.

Bilar och bilars säkerhet har utvecklats något enormt under de senaste åren. Ändå har vi i stort sett samma hastighetsbegränsningar som när amazoner och tvåtaktssaabar var nya. Höjningen till 120 km/h är inte mycket att komma med.

Det finns en mängd trafikbeteenden som är långt mycket farligare än att köra fort på en tom väg.

Problemet är naturligtvis svårigheten att döma fall där man måste bevisa att någon agerat på ett sätt som har varit farligt. Hastighet, däremot, är en lätt mätbar faktor där laserpickadollen ger ett otvivelaktigt bevis. En siffra på ett papper.

Lagstiftningen har anpassats efter ordningsmaktens möjligheter att upprätthålla den. Utan hänsyn till vare sig medborgare eller medborgares säkerhet.

Update: Blev precis uppmärksammad på att Laszlo Varga från Lilla Torgcentern skrivit på samma tema tidigare.

Etiketter: , ,

tisdag, april 22, 2008

Om havsmiljö på stureplanscenterbloggen

Skriver idag om ministrarnas debattartikel i GP, som handlar om inrättandet av ett havsmiljöinstitut i Göteborg, på stureplanscenterbloggen.

Det finns en massa fantastiska idéer och det borde finnas politisk vilja. Åtminstone nu med den här regeringen.

Problemet är det stora steget mellan alla fantastiska idéer och deras faktiska genomförande.

För det krävs någonting som generellt sett är en sparsamt förekommande vara i forskarvärlden: Entreprenörskapet.

Etiketter: ,

måndag, april 21, 2008

Om hyresmarknaden på stureplanscenterbloggen

Christer Mellstrand skriver på stureplanscenterbloggen om utredningen som skulle ge svaren på hur vi löser den dåliga situation som uppkommit till följd av prisregleringen på den svenska hyresmarknaden.

Ivrarna av det sjuka system som helt håller på att sänka hyreslägenheten som boendeform har kommit alldeles för lätt undan i de senaste dagarnas debatt.

Fakta och förnuft talar för en avreglering och med Stockholmscenterns förslag på mjuk övergång kommer inga "drabbas" av reformen.

Etiketter:

Många platser behöver en "Gör om mig"

Läser på jetson greenbloggen om ett djärvt förslag för ett område i N.Y. som i dagsläget är dåligt utnyttjat och lite trist.

Ett vertikalt trädgårds och odlingsarrangemang som i den närmaste kan beskrivas som ett nytida Babylons hängande trädgårdar!

WORK ac heter arkitektbyrån bakom förslaget och de verkar så radikala att såväl Stockholms Stads skönhetsråd som stiftelsen S:t Erik skulle självantända av blotta förskräckelsen.


Låt oss inspireras av detta!

Vilka platser i Stockholm borde genomgå en "gör om mig"?

Etiketter:

Tänk om IB hade haft tillgång FRA's nya teknik?

Läser på Henrik Alexanderssons blogg att FRA faktiskt kan börja avlyssna oss redan den 1:a juli. (läs även artikeln i Computer Sweden som Henrik refererar till)

Därtill står att läsa på samma blogg om att FRA behöver 80 miljoner till nya superdatorer. Tvivelsutan för att kunna köra sin nya fina programvara på.

Det känns som att vissa politiker, eller rättare sagt ganska många, ser de fiffiga systemen för avancerad analys av datatrafiken som ett slags heliga graal för att bekämpa brottslighet och terrorism. Det är det inte.

Har tidigare skrivit en hel del om övervakningens risker och begränsningar. De som har kapacitet att ägna sig åt sådant som är rejält fuffens kommer att anpassa sig till systemen och använda andra sätt att kommunicera.

Har skrivit en del om varför jag inte gillar FRA-förslaget när debatten var som hetast för snart ett år sedan. I ett av dem ställer jag frågan: "Tänk om IB hade haft tillgång till en liknande teknik som FRA nu vill använda?"

Läs gärna hela.

Etiketter: ,

lördag, april 19, 2008

Om energipolitik i UNT

Magnus Andersson är en flitig debattör och det märks att huvudintresset kretsar kring miljöfrågor.

I Aftonbladetartikeln häromdagen lyser CUF-ordförandens frustration igenom över miljörörelsens märkliga och ofta direkt - för miljön - kontraproduktiva agerande.

Idag debatterar samma Magnus i UNT om vikten av en långsiktig och klok energipolitik. Det är faktiskt inte särskilt klokt att politiken ska detaljreglera hur volten och watten ska framställas.

Marknaden löser det på effektivast möjliga sätt.

Etiketter: , ,

fredag, april 18, 2008

Mjuka marknadshyror, tack!

Fredrick Federley har ägnat de senaste timmarna till att debattera marknadshyror i olika media. Missade gårdagens SVT Debatt, men hörde på radion i morse.

Regeringen har bett om en utredning om hur hyresmarknaden ska fungera i framtiden och nu är det tydligen klart.

Utredningsresultatet är en stor besvikelse. Det konserverar ett i grunden dåligt, ineffektivt och orättvist system för hyressättning.

Häromdagen avslutade vi disktriksstämman i Centerpartiet i Stockholms Stad och bland annat fattade vi beslut om ett nytt (jäkligt bra) bostadspolitiskt program. Det omfattade bland annat en övergång från dagens hyressättningssystem till vad som i processgruppens rapport kallas "mjuka marknadshyror".

Det mjuka i marknadshyrorna är att inga befintliga kontrakt kommer att omfattas av marknadsmässig prissättning, vilket kanske inte är 100% rättvist, men ändå rimligt. Människor har flyttat in i sin hyreslägenhet under en viss förutsättning för hur hyrorna bestäms.

Nya kontrakt, däremot, blir en fråga helt mellan hyresvärd och hyresgäst.

Det är rimligt, rättvist och effektivt.

Läste på Dyslesbiskt-bloggen en strålande argumentation för marknadshyror som varmt rekommenderas. Särskilt till dem som vurmar för den reglerade modellen.

Läs.

Begrunda.

Tänk om. ;-)

Etiketter: , ,

Om Climate Well på miljöteknikbloggen

Skriver på min nya blogg, Miljöteknikbloggen, om Climate Well, dess grundare Göran Bolin och att han är nominerad till Stora Teknikpriset.

(Också lite om nödvändigheten av entreprenörskap för att goda miljöidéer ska bli goda miljöaffärer)

Etiketter: , ,

Aftonbladets läsare: SNF förvärrar klimatet!

Ibland är en cigarr bara en cigarr och en internetundersökning är definitivt bara en internetundersökning, men trots det måste SNF förfäras över resultatet i den fråga Aftonbladet ställer i anslutning till gårdagens debattartikel av CUF-ordföranden Magnus Andersson.

"Bidrar miljörörelsen till att förvärra klimatet?"

Svaret går att läsa i dagens papperstidning och är ett rungande JA! (75,5% ja, mot 24,5% nej)

Det är ett överraskande svar. Inte för att det är fel, utan för att medvetenheten kring detta är oväntat hög!

Detta är en utveckling som har förebilder. Fackföreningsrörelsen har länge varit där och på senare tid har även exempelvis hyresgäströrelsen i många stycken blivit sina egna herrar och i samband med det tjänar de inte längre de syften de skapades för.

Samma väg verkar nu miljörörelsen ha gått.

Bland annat genom lagstadgad rätt till att överklaga miljödomar har de en betydande politisk och ekonomisk makt!

En makt som används flitigt och yvigt, även i de (ganska många) fall där de i praktiken hindrar miljöförbättringar.

Etiketter:

torsdag, april 17, 2008

Varför motarbetar SNF miljöförbättringar?

Idag debatterar CUF-ordföranden, Magnus Andersson, i Aftonbladet om ett mycket viktigt och aktuellt ämne!

Miljörörelsen motverkar miljöförbättringar! Inte alla, naturligtvis och inte alltid, men möjligen ger Svenska Naturskyddsföreningens uttalade strategi att "släppa ett larm i månaden", andra prioriteringar än bara miljöns värnande.

Magnus belyser ett par exempel i sin artikel om fall där stora miljöförbättringar var att vänta, men som SNF obstruerar genom att missbruka sin överklagansrätt och faktum är att det finns en hel del sådana exempel.

Naturskyddsföreningen agerar tvivelaktigt och möjligen även partipolitiskt. Andra hänsyn än miljön tillåts dominera agendan och det är befogat att ställa frågan varför.

Etiketter: , , ,

tisdag, april 15, 2008

Fel om artrikedomen på DN Debatt

Måste säga att DN Debattartikeln där ett gäng akademiker skriver under en dåligt underbyggd och ganska lam pamflett mot regeringens skogspolitik gick förbi med en gäspning.

Det är inte första gången akademiernas förståsigpåare lånar sina namn till en allmän tillväxt- och företagarfientlig (socialistisk) agenda. (Jmf hela debatten med Forum för levande historia)

Och allt pekar på att debattartikeln - vem som nu som författat den och med vilket syfte - innehåller en mängd felaktigheter och att hela diskussionen om artrikedomen saknar grund!

Läser på bloggen Miljödebatt om detta. Inlägget i sig är bra, men det roligaste är nästan det att en av forskarna som skrivit under på artikeln bemöter blogginlägget i en kommentar, men fullkomligt ÄGS i motkommentaren.

Läs! Genast! :-)

Etiketter: ,

Nya övertramp på s-info

Vanligtvis när s-infobloggarna hoppar i galen tunna åker inlägget ner, med kommentarer och allt, illa kvickt.

(Har en kompis som därför tar för vana att spara ner alla sådana sköna bloggposter, för att kasta i huvudet på dem senare...)

Skumt att detta i skrivande stund är kvar: En ssu-ombudsman begår övertrampens Moder när han likställer ett lands rätt att existera med nazism och påstår att Fredrick Federley tycker att "folkmord är roligt"!

Lysande, sickan...

Politikerbloggen skriver om'et också.

Update: OK, såg nu att en ursäkt kommit från ssu:aren, som i o f s fortfarande hävdar att det är likställt med folkmord att försvara ett lands existens.

Etiketter: ,

fredag, april 11, 2008

Framgångsfobi och missunsamhet

Finn ställer befogade frågor på stureplanscenterbloggen om hur det kommer sig att vinster som människor skaffar sig genom tur skattas så mycket lägre än sådana man skaffar sig genom hårt och smart arbete.

I grunden handlar det om en politik som lutar sig mot felaktiga bevekelsegrunder.

Det råder fortfarande - trots graverande stöd för motsatsen - hos många människor ett missförstånd om hur rikedom uppstår och hur den sprids.

Fortfarande verkar många tro att ekonomin är statisk. Att en given mängd värde finns som varje år ska fördelas bland medborgarna. Samma missförstånd ger också att en del tror att någon blir fattig om någon ska bli rik.

Det är en vida spridd uppfattning som tar sig uttryck ofta och ibland från håll man tycker borde veta bättre. Hur många gånger hör man inte nyheter om att "de rika har blivit rikare". Som om det skulle vara ett problem?

Det är viktigt att komma ihåg att pengar inte tar slut för att någon tjänar dem. Det är tvärtom där de börjar. När en person kommer på ett sätt att göra någonting till en mindre kostnad uppstår ett utrymme för tillväxt. Den tillväxten genererar ett värde som kommer upphovspersonen till godo. När den personen investerar eller konsumerar för det värdet kommer de ofelbart andra till godo.

Så länge vi har en stor och mäktig rörelse som tjänar på att sprida missförståndet kommer det sannolikt att ske och det får man väl köpa.

Värre är väl när politiska rörelser med en annan idétradition och som heller inte tjänar på en vidare odling av myten accepterar de andras felaktiga verklighetsbeskrivning och börjar hålla gini-koefficienten som det enskilt viktigaste måttet på den ekonomiska politikens kvalitet.

...

Etiketter: , , ,

torsdag, april 10, 2008

Bättre än inget - regeringen sänker skatten igen

Redan systemet med progressiva skatter är jäkligt orättvist och att man inte kan samla kraft att avskaffa den för näringslivets utveckling så skadliga "värnskatten" är trist.

Men så länge regeringen sänker skatternanågot sätt så tänker jag inte bitcha! :-)

Etiketter:

onsdag, april 09, 2008

(s) betar tungt på lankor och får däng på floppen

Poker har blivit stort på senare tid och på jobbet är det några som brukar träffas någon kväll då och då och spela. Själv är jag sällan med, men det har hänt några gånger och det är stundtals väldigt trevligt.

Bland det bästa är utan tvivel snacket. Uttrycken, talesätten i pokerspråket.

Det var svårt att låta bli att tänka på begreppet "köpa potten" när Mona Sahlin och det Socialdemokratiska arbetarepartiet började veva besinningslöst mot majoriteten i Stockholms län och den av allt att döma kraftigt förbättrande reformen, vårdval Stockholm.

Reformers resultat brukar märkas först på lite sikt, men faktum är att man redan nu ser positiva effekter genom vårdval Stockholm och så kommer det antagligen att fortsätta fram till valet och en lång framtid efter det.

En dålig hand att gå all-in på, kan tyckas, men med lite sköna LO-pengar i ryggen kan man väl alltid göra en re-buy.

(Hälsningar till de flottiga kortlapparnas obevekliga domptörer ;-) .)

Läs även Per Ankersjö, Magnus Andersson och Den Liberala misantropen.

Etiketter: , ,

tisdag, april 08, 2008

Ingen kulturchef vill starta korståg

Men det finns en och annan som gillar kommunismen...

Skriver idag på stureplanscenterbloggen om kommunismens inneboende koppling till massivt förtryck, debatten kring Forum för levande historia och den avgörande skillnaden mellan behovet av att informera om kommunismens grymheter jämfört med kolonialismens och korstågens.

Etiketter: ,

Grattis på nationaldagen!

Idag är det Romernas nationaldag!
En dag för Romer att fira, men också en dag för andra att känna tacksamhet över generöst delande av ett rikt kulturarv.
För att inte tala om några av våra viktigaste ord. Tjej och lattjo, t ex. :-)

Etiketter:

måndag, april 07, 2008

Miljöpartiets dubbla budskap

Läser på Per Ankersjös blogg om miljöpartiets dubbelspel kring Förbifart Stockholm!

Miljöpartiet var i högsta grad delaktiga att fatta beslutet i riksdagen om infrastrukturpaketet där Förbifart Stockholm stod högst på listan.

Så viktig var tydligen den principen.

Nu försöker man tydligen få det att framstå som att man har varit emot det hela redan från början. Något som alltså inte stämmer.

Essingeleden har nått taket både med avseende på kapacitet och partikelnivåer och för regionens utveckling behövs förbifarten.

Ju förr desto bättre.

Etiketter: ,

Statlig järnväg ett stort miljöproblem

SJ kan sätta vilka priser de vill. Och GÖR det.

Helt klart är att SJ missbrukar sin unika särställning genom att agera som en aktör på en fri marknad. Men utan att en fri marknad existerar. Kallas monopolism.

Att det drabbar såväl näringslivet som vanligt folk är inte det enda. Det drabbar också miljön eftersom deras sjuka överpriser driver resenärer till andra trafikslag med högre miljöslitage.

En total avreglering måste komma till stånd och ju förr desto bättre!

Man kan tänka sig en konstruktion där banverket förblir i statlig ägo och att man varje år auktionerar ut slottar på banorna till privata tågbolag. Alla pengar som kommer in från tågbolagen ska återinvesteras i järnvägsinfrastrukturen.

SJ kan ju få finnas kvar, men inte i statlig ägo och de måste naturligtvis konkurrera som alla andra på lika villkor.

Etiketter: ,

söndag, april 06, 2008

Marknadshyror mest effektivt och rättvist

Om några år kommer vi (förhoppningsvis) betrakta den korporativistiska hyressättningsmodellen med samma förundran som de andra rent socialistiska projekt som kommit och gått i den svenska politiska historien, där kanske löntagarfonderna var "höjdpunkten".

Hyresgästföreningen är en organisation som lever för sin egen skull, precis som många fackförbund. På grund av en institutionell konstruktion med ett åsidosättande av marknadsmekanismerna har en förening kunnat skaffa sig rejält med både makt och pengar.

Dessa används till att skydda samma institutionella konstruktion med näbbar och klor.

Visst förstår man varför. Samma sekund som den försvinner, försvinner också hyresgästföreningens anledning att existera. Man slåss för sina jobb och sitt inflytande, helt enkelt.

Bland annat tar det sig uttryck i massiva reklam- och opinionsbildningskampanjer. Då och då har man ett helt tunnelbanetåg tapetserat på insidan och målat på utsidan. Budskapet är att det liksom är något fel på bostadsmarknaden, eftersom inte utbudet möter upp efterfrågan i antalet byggda lägenheter.

Vad kampanjandet kostar berättar de inte, men det rör sig säkerligen om MINST 20 miljoner kronor årligen av medlemmarnas pengar. Pengar som hyresgästföreningens dörrknackare mer eller mindre aggressivt avkräver inte ont anande hyresgäster, med hotet om att de "kan försöka förhandla själv om hyran nästa gång".

Vad de inte berättar är att det finns EN gigantisk anledning till att det inte byggs tillräckligt med lägenheter och det är att marknadskrafterna är åsidosatta. Ett problem som hyresgästföreningen vill konservera, eftersom alternativet som sagt innebär att de inte behövs.

Visst finns det mer att göra med t ex plan- och bygglagen, miljöbalken och systemet med tomträttsavgäld baserad på ljus-BTA och annat trams, men det stora problemet är att alla de hundratals aktörer som skulle vilja vara med att lösa bostadsproblemet hindras att göra det.

Det lönar sig inte för dem att hitta nya, okonventionella och kreativa lösningar på hur man kan bygga fler bostäder där folk vill bo.

Det finns goda argument för att avsocialisera bostadsmarknaden och ingen kommer att sakna den oöverskådliga köerna (230 000 bara i Stockholm), svartkontrakten och LO-pamparnas lägenhetsaffärer för sig själva och sina barn, men det finns ett praktisk problem förknippad med en förändring.

Många politiker, journalister och opinionsbildare sitter på feta hyreslägenheter i storstädernas kärnor (eller stocksund), för vilka de inte har lust att betala vad det egentligen borde kosta.

Dessa måste naturligtvis granskas extra noga om och när de deltar i den bostadspolitiska debatten.

Läs mer på den utmärkta webbplatsen marknadshyror.se.

Etiketter: ,

torsdag, april 03, 2008

Skellefteborna betalar dyrt dyrt

Tobbo uppmärksammar hur Skellefteå kommun pungslår sina medborgare, utan större protester. Detta belyser verkligen behovet av ett värderingsskifte i vårt fläckvis skruvade land.

Skellefteå är Sveriges rikaste kommun. Ändå har man jäkligt hög kommunalskatt - 33%.

Rikedomen kommer från det kommunala kraftbolaget som tack vare dålig konkurrens lyckas klämma sina kunder (kommuninnevånarna) på överpriser för elen.

Kan ingen berätta för Skellefteborna att de är rejält uppskörtade? :-/

Etiketter: ,

onsdag, april 02, 2008

Vill historikerna stänga statens museer också?

En grupp historiker kritiserar idag på DN Debatt förekomsten av Forum för levande historia.

Jag kan hålla med om den rena principen att staten inte borde ägna sig åt sådant, men jag förstår också varför man gör det.

När Forum för levande historia satte igång, gjorde man det för att möta en allt mer spridd bild av sådant som högerextremister torgför. Det fanns ett behov av att informera om sådant som extremisterna ifrågasatte.

Nu finns det ett motsvarande behov eftersom vanliga ungdomar i allt högre grad slentrianmässigt tar till sig vänsterextrema budskap utan att reflektera över socialismens vidriga konsekvenser.

Det är märkligt att det är just nu när kommunismens brott mot mänskligheten uppmärksammas som protesterna kommer. Är principen viktig borde den ju även varit det tidigare.

Är man dessutom konsekvent borde man väl också fundera över lämpligheten i att staten driver museer? (Än mindre att erbjuda gratis entré till dem?) De påverkar ju också i allra högsta grad historiebeskrivningen.

Läs även Per och Magnus.

Etiketter: , ,

tisdag, april 01, 2008

På väg mot en bättre post

Något som jag först trodde var ett aprilskämt var nyheten om sammanslagningen av den svenska och danska posten i ett gemensamt logistikbolag.

Allt mer tyder på att detta faktiskt har hänt på riktigt! :-D

Och det är av allt att döma en bra lösning. Man har identifierat synergieffekter till ett värde av någon miljard och som boende i ett land med världens dyraste porto och usel postservice är sådana effekter mer än välkomna.

Läs om detta på E24.

Etiketter: ,

Stjärnkraft framtidens energikälla

Nu är vi i framtiden. Den norska motsvarigheten till Vattenfall, Statkraft, experimenterar med en teknik som ska ta till vara energin från exploderande stjärnor. Stjärnkraft kallas det och kanske kan det bli framtidens stora energikälla!

Man beräknar att kraften från EN stjärna kan tillgodose hela jordklotets energibehov i fem år!

På bilden ovan ser man en skiss på hur gammafångaren kan komma att se ut.

Update: April-april!!! :-D

Etiketter:

Stureplanscenterbloggen om LAS

Skriver på stureplanscenterbloggen om Lagen om anställningsskydd.

Det borde finnas kraft nog att ta tag i frågan.

Det finns verkligen goda argument för ett avskaffande av LAS, även om man skulle råka vara socialdemokrat.

Etiketter: , ,